Column

Keten

De wereld brandt, kermt en schreeuwt. Ik las gisteren in het Algemeen Dagblad een bericht over een `vrouwvriendelijke' ambtsketen, die aanstaande dinsdag aan de burgemeester van het Veluwse Barneveld wordt uitgereikt en kreeg onmiddellijk de slappe lach. Vooral omdat de nieuwe keten niet zomaar tot stand is gekomen, maar deze is ontwikkeld door de Werkgroep Ambtsketen, die op initiatief van Annelies Verstand, nu staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, maar toen nog burgemeester van Zutphen en Marie van Rossen, de burgermoeder van Hellevoetsluis, een jaar geleden is opgericht.

De dames bleken, volgens het AD, tegelijkertijd een subsidieaanvraag voor een studie naar een ambtsketen nieuwe stijl te hebben ingediend. Dus dat kan! Je kan een subsidie aanvragen voor de ontwikkeling van een nieuwe ambtsketen. Waar doe je dat? Bij Werkgelegenheid, bij OCW?

Of de subsidie er ooit gekomen is, vermeldt het bericht niet, maar wel dat uit die subsidieaanvraag de negenkoppige werkgroep is ontstaan. De dames hadden overigens niet dezelfde bezwaren tegen de ketting. Integendeel. Verstand vond haar keten te zwaar en Marietje vond de hare te licht. De werkgroep is niet over één nacht ijs gegaan en heeft eerst richtlijnen opgesteld. Er is dus vergaderd. Er zijn notulen van die bijeenkomsten. Op een parkeerterrein met negen babbelende chauffeurs, licht leunend op hun Mercedes, die wachten tot hun bazen uitvergaderd zijn over het gewicht, de hanteerbaarheid, de materiaalkeuze, de flexibiliteit en de vrouwvriendelijkheid van de nieuwe keten.

Ik vroeg mij af of de burgemeester van Zutphen überhaupt een chauffeur heeft. Aan wie kan je dat beter vragen dan aan de voorlichter van de gemeente Zutphen. Maar die is op vrijdagmiddag onbereikbaar. Sterker nog: de hele gemeente Zutphen is op vrijdagmiddag onbereikbaar. Maandagochtend bent u de eerste.

Opeens dwarrelt Annelies Verstand weer door mijn hoofd, maar dan in dat carnavalskostuum op de laatste Koninginnedag. Zij mocht Trix ontvangen en ging met haar onmiddellijk de strijd aan om de belachelijkste hoedjesbokaal. Voor dat hoofddeksel heeft ze zeker subsidie aangevraagd en gekregen.

Nu we er over een jaar of wat een hoop oorlogsveteranen bij krijgen, ben ik erg voor een Werkgroep Medaille. U weet zelf dat oorlogsveteranen vaak oud, trillerig en bacteriegevoelig zijn en zich met gemak kunnen prikken aan de onsteriele veiligheidsspeld. Daarbij hebben we steeds meer vrouwen in het leger en ik zou dan ook willen pleiten voor een tietvriendelijke onderscheiding. Dus niet meteen zo'n borstaccentuerende, koudeplak maar een lief lintje in de vorm van een rondje, daar het huidige lintje duidelijk door een man ontworpen is. Het is, hoe klein ook, een duidelijk fallussymbool.

Misschien is het ook aardig om over piercings na te denken. Tegen die tijd hebben we namelijk gepiercete bejaarden en is het helemaal niet zo'n gek idee om het kleinood aan de tepelring te klikken. Ik zeg niet dat het moet, maar de Werkgroep kan er over nadenken.

Zelf zal ik met Annelies en Marie contact opnemen zodat ze mij wat adviezen kunnen geven. Hoor net dat Hellevoetsluis maandagochtend dicht is. Dan komen ze bij van het weekend. Maar dan bel ik dinsdag wel.

Gaat de oorlog dit weekend trouwens door? Dat wel, maar zonder ons. Dat staat in de Nederlandse soldaten-cao.

Moet ook denken aan de burgemeester op wie in oorlogstijd geschoten werd. De kogel trof hem niet. Hij werd gered door zijn ambtsketen, een hele zware.

Zo en nu is het weekend.

Hè, hè.