Jalabert onttroont Boogerd in Catalonië

De Franse wielrenner Laurent Jalabert heeft gisteren de Catalaanse Week op zijn naam gebracht. De kopman van Once behaalde de eindzege door een overwinning in de afsluitende klimtijdrit op de Montjuich in Barcelona. Michael Boogerd werd tweede in het eindklassement van de Spaanse rittenkoers. Vorig jaar had hij de Catalaanse Week nog gewonnen.

De Fransman in Spaanse ONCE-dienst legde de 12 kilometer op de Montjuich 22 seconden sneller af dan Boogerd, die ook in de tijdrit als tweede eindigde. De Nederlander had vóór de start een voorsprong van zes seconden. In de rit tegen de klok toonde Jalabert aan dat zijn wereldtitel tijdrijden in 1997 geen toeval was. Hij was veruit de beste.

De Italiaan Belli werd derde op 26 seconden. In die volgorde stonden Jalabert, Boogerd en Belli ook op het erepodium. De Colombiaan Botero gaf in de tijdrit 41 seconden prijs en viel terug naar de vierde plaats. Bart Voskamp eindigde als achtste op 57 seconden van Jalabert.

Het eerste gedeelte van de vijfde en laatste etappe van de Catalaanse Week werd gistermiddag in start- en finishplaats Cerdanyola del Valles gewonnen door de Italiaan Fabiano Fontanelli. De renner van Mercatone Uno was na een rit over 67 kilometer sneller dan de Rus Andrei Zintsjenko en de Zwitser Niki Aebersold.

De Spaanse politie heeft een Deense journalist aangehouden die bezig was met het doorzoeken van hotelkamers van een aantal wielrenners bij de Catalaanse Week.

Een lid van de Spaanse ploeg Vitalicio betrapte de journalist toen hij het hotel via de nooduitgang wilde verlaten. De tv-verslaggever zorgde in januari voor opschudding met een documentaire over dopegebruik van onder anderen Bjarne Riis. In de uitzending toonde de journalist verpakkingen van verboden middelen en gebruikte injectiespuiten.

Onderzoeksrechter Patrick Keil van het parket Lille heeft gisteren de Franse wielerbondscoach Charly Mottet verhoord. Keil doet onderzoek naar de dopingaffaire in de Ronde van Frankrijk van vorig jaar. Oud-renner Mottet is ongeveer acht uur ondervraagd. Hij moest vragen beantwoorden over het wielermilieu in het algemeen en sommige renners in het algemeen.