Het rode bruidje

De Chinese fotograaf Li Nan stuitte drie jaar geleden bij toeval op het huwelijksfeest van Hu Yuguang en Yi Huyuan. Het boerenpaar was het middelpunt van een ritueel dat alleen nog bestaat in afgelegen streken van China waar de sobere zakelijkheid van het communistische huwelijk nooit echt is aangeslagen. Nu, drie jaar later, draagt Hu nog hetzelfde jasje als bij zijn huwelijk en Yi bekent dat ze toen, op haar trouwdag, doodsbang was. Beelden van de huwelijksceremonie en een verslag van een bezoek aan Hu, Yi en hun zoontje Xiaozi.

Maar dan nog. Op oudejaarsavond wilde Judith naar een feest, bij het Damrak in het centrum van Amsterdam. Van Ingen bracht haar erheen met de auto, om half één: 'Vuurpijlen omzeilend. Welke ouder is zo gek?' Achteraf schrok hij erg dat hij zijn dochter daar had achtergelaten. De volgende ochtend vertelde ze dat er op dat feest volop dope werd verkocht, alles was er te krijgen. 'Ik ben wel wat gewend', zegt Judith, 'maar hier was 't wel heel erg in de aanbieding.'

    • Floris-Jan van Luyn