Het houweel van Maurice Herzog

Op 3 juni 1950 bereikte voor het eerst een Himalaya-expeditie de top van de Annapurna. Het hoogste punt van dit bergmassief bevindt zich op 8.078 meter boven de zeespiegel. Leider van de Franse expeditie was de 32-jarige Fransman Maurice Herzog, een jurist en handelswetenschapper. Samen met Louis Chenal slaagde hij er in na een tocht die nog niemand had ondernomen de spits van de Annapurna te halen. Niets was er nog bekend over deze berg. Toen de top was bereikt, moest het ergste nog beginnen. Tijdens de afdaling verloor Herzog zijn handschoenen. Met ernstige vrieswonden bereikte hij met Chenal het hoogste basiskamp. Van daaruit slaagden de andere teamleden er slechts met veel moeite in de uitgeputte en gewonde Herzog en Chenal levend naar beneden krijgen. Tijdens de tocht moest de expeditie-arts vingerkootjes en tenen van beide klimmers amputeren. Meer dood dan levend keerden de waaghalzen terug. Twee jaar later beschreef Herzog zijn avontuur in het mooiste boek dat ooit over bergbeklimmen is verschenen: Annapura Premier 8000. Herzog schreef nog meer boeken over bergtochten. Hij was staatssecretaris voor sport in Frankrijk, burgemeester van Chamonix en van 1970 tot 1995 lid van het IOC. Het pikhouweeltje dat Herzog op de Annapurna gebruikte is voor hem van grote waarde. Het is het symbool van doorzettingsvermogen.

Aflevering twaalf in de serie over helden van deze eeuw.

    • Guus van Holland