een kinderfeestje

`Hoe overleef ik een kinderfeestje?' Zo kopt de Internetpagina `Van Harte' over verjaardagsfeestjes. Want het is wel heel gezellig en bijzonder zo'n verjaardagfestijn, maar ook een boel geregel. Eerst trakteren op school, uitnodigingen maken voor het feest, boodschappen doen en dan tenslotte het feestje zelf. En dat alles voor een kritisch publiek. Een `gewone' dropveter is een magere traktatie, een gekochte uitnodiging `maar saai'. En een feestje met spelletjes? Tja, dan doe je niet echt mee in de klas.

Als de kinderen klein zijn, op de kleuterschool, komen ouders nog wel weg met een simpel feestje thuis. Een mooi versierde stoel, ballonnen, taart en spelletjes en tevreden kinderen. Maar Ezeltje-prik en koekhappen liggen vanaf groep drie niet echt goed meer. Zelfs naar het zwembad gaan (Wat we gaan doen is nog een verrassing, maar neem wel je zwempak mee!) is tamelijk gewoontjes.

,,Veel ouders zijn tegenwoordig tweeverdieners", zegt Désiré McGrail van Kindervermaakbureau Alles Kids. ,,De keus voor een kind is vaak heel bewust en dat maakt deze kinderen heel bijzonder. Met een knalfeest proberen de ouders iets goed te maken van de tijd die ze moeten missen.'' McGrail organiseert themafeesten aan huis. Met een bus vol feest en begeleiders komt ze op de dag van het partijtje voorrijden. Bij het piratenfeest komen er boevenpakken, sabels en schatkisten uit de bus, maar voor sprookjesfeesten zit de bus vol engelachtige kostuums en toverstokjes.

De partijtjes van Alles Kids duren 2,5 uur. Schminken en verkleden, binnen het thema, zit er altijd bij. Net als toneelactiviteiten en spelletjes. Maar het is ook mogelijk een artiest bij te leveren of een ander los onderdeel. De ouders hoeven niks te doen, alleen maar genieten. Daar betalen ze dan ook voor. Tot en met veertien kinderen betalen de ouders voor een themafeest 600 gulden. Dat is inclusief twee begeleiders, alle materialen, voor ieder kind een zak snoep en een themacadeautje. Voor de catering moeten de ouders zelf zorgen. ,,Veel ouders vinden het heerlijk'', aldus McGrail. ,,Die zijn vaak al dagen in de weer met de voorbereiding. En vaak valt het feestje ook nog tegen, omdat de jarige niet alles van zijn moeder pikt. Het is niet leuk als je na drie slapeloze nachten en een druk kinderfeestje toch nog met een mopperend kind zit.''

Niet iedereen voelt er, financieel, voor om het themafeest uit te besteden. Op de Internetpagina `Van Harte' staan genoeg tips om er thuis een succes van te maken. Een `High Tea' voor meisjes bijvoorbeeld, waarbij ze zich eerst verkleden en optutten en daarna hun eigen hapjes klaarmaken. Of een 'Achterstevorenfeest' voor iets oudere kinderen. Op de uitnodiging worden kinderen bedankt voor hun aanwezigheid, hun kleren dragen ze binnenstebuiten en de groet is tot ziens. Een feestje voor tien kinderen kost ongeveer 75 tot 100 gulden. Dat is inclusief drinken, taart, snoep en versieringen.

`Van Harte' komt ook met handige tips voor de traktatie op school. Want `de ideale traktatie moet aan nogal wat eisen voldoen: van kinderen, ouders en leerkrachten'. Het feesthapje moet lekker, origineel, gezond en betaalbaar zijn. De zelfgebakken broodjes in de vorm van getallen, letters of dieren voldoen aan alle eisen. De klassieker, een dropveter met ronde chips als kralen, kan er ook mee door.

Om het feest thuis iets meer cachet te geven, is het mogelijk een attractie in de tuin te zetten. Verschillende verhuurbedrijven hebben een groot assortiment kinderspellen. Een bibberspiraal bijvoorbeeld, kost ongeveer 75 gulden. Een flipperkast 50 gulden net als een schminkset. Voor iets heel bijzonders, een springkussen of ballenbad, moet tussen de 200 en 400 gulden gerekend worden. Maar een hele kermis, met trein, Kop van Jut, luchtkussen, hindernisbaan, schminkstand en popcorn, kan natuurlijk ook. Dat kost ongeveer 3000 gulden.

Voor tien gulden per kind, de prijs van een feestje thuis, zijn buitenshuis ook nog genoeg mogelijkheden. Veel musea stellen pakketten samen voor kinderverjaardagen. Het Maritiem Museum Prins Hendrik in Rotterdam biedt voor die prijs een speurtocht met Professor Plons, spelletjes en een traktatie in het museumcafé. Daar is echter geen begeleiding aanwezig. Voor zes gulden per persoon moeten de ouders daar zelf voor zorgen.

Leuk voor kinderen én ouders is het Kinderkookcafé in Amsterdam. Kinderen in de basisschoolleeftijd krijgen daar de kans zelf een 'High Tea' of een diner klaar te maken. Per kind mogen twee gasten in het café plaatsnemen. De kinderen doen alles zelf: koken, tafel dekken en serveren. Per verjaardagsfeest kunnen zes tot negen kinderen meedoen. Zij betalen tien gulden per kind, de volwassen gasten 15 gulden.

Heel erg populair is een 'lasergame-feestje'. De meeste lasergamebedrijven hebben dan ook een speciaal arrangement voor kinderfeestjes. Lasergame houdt in dat kinderen in twee teams in een spannend en donker decor met laserstralen elkaar proberen uit te schakelen. Bij `The Force' in Amsterdam viert een jarig kind dat met taart in het filmcafé, een instructiefilm, het lasergame-spel en een kleine verrassing voor ieder kind. Het goedkoopste arrangement kost 22,50 gulden per kind.

Meer informatie over kinderfeestjes: www.vanharte.nl