Doodstraf

Het Hooggerechtshof in Tadzjikistan heeft gisteren drie mannen, leden van een gewapende opstandelingengroep, ter dood veroordeeld voor de moord op vier militaire waarnemers van de Verenigde Naties. De drie waarnemers uit Polen, Uruguay en Japan, en hun tolk, werden in juli vorig jaar in een hinderlaag gelokt en vermoord. Volgens de rechtbank ging het om een roofmoord en hadden de moorden geen politieke reden.

De VN besloot naar aanleiding van de moorden een groot deel van het personeel uit Tadzjikistan terug te trekken. De VN-waarnemers zijn in het land op toe te zien op het vredesakkoord dat in 1997 een einde maakte aan de strijd tussen de regering en de grotendeels islamitische oppositie. Ondanks het akkoord is het echter nog steeds onrustig in de voormalige Sovjet-republiek. De drie kunnen niet in beroep gaan tegen de uitspraak.