Brian Eno wordt hoofdgast van Holland Festival

De keuze voor Brian Eno lijkt te passen in het streven van festivaldirecteur Ivo van Hove om een jonger publiek aan te spreken. In de jaren zeventig was hij een van de belangrijkste leden van Roxy Music. Daarna bleef hij als muzikant, componist en producer een popvernieuwer. Hij werkte onder meer samen met David Byrne (Talking Heads) en U2.

Speciaal voor het Holland Festival bewerkte Eno zijn synthesizercomposities voor het eerst voor orkest. Het Metropole Orkest voert dit werk op 18 en 20 juni uit in Paradiso. Op Schiphol Plaza speelt de Amerikaanse groep Bang on a Can op 8 juni Eno's ambient-music-compositie Music for Airports. Het Stedelijk Museum exposeert tijdens het festival een installatie van Brian Eno.

Een uitvoering van Henry Purcells King Arthur door leden van de jeugdtheatergroepen Maccus en Huis aan de Amstel behoort tot de openingsevenementen.

Muziekpionier en videokunstenaar Brian Eno is de hoofdgast van het komende Holland Festival, dat zaterdag 5 juni opent met twee wereldpremières, twee tentoonstellingen en twee concerten die sterk van karakter verschillen. Volgens de festivalorganisatie is dat kenmerkend voor de opzet van het hele festival. Er wordt gemikt op een gevarieerd aanbod dat voor een divers publiek interessant is.