Beurs A'dam voorziet fors lagere winst

De Amsterdamse beursorganisatie Amsterdam Exchanges voorziet dat de resultaten dit jaar aanzienlijk achterblijven bij het recordjaar 1998. In het afgelopen jaar is de gezamenlijke nettowinst van de effecten- en optiebeurs gegroeid met 47 procent naar 119 miljoen gulden.

De beurs maakte gisteren bekend dat de daling van de omzetten en de verlaging van de tarieven in de eerste twee maanden van dit jaar hebben geleid tot een lager resultaat in vergelijking met dezelfde periode van het vorig jaar. ,,Hoewel het nu nog te vroeg is om een concrete uitspraak te doen [kunnen] de resultaten over 1999 mogelijk aanzienlijk lager uitkomen dan in het topjaar 1998'', aldus de beurs in een verklaring.

Amsterdam Exchanges profiteerde in 1998 van de toegenomen omzet op Optie- en Effectenbeurs. De omzet op de Effectenbeurs groeide met 26 procent naar 2,8 biljoen gulden, het aantal effectentransacties met 55 procent naar 12,4 miljoen stuks. Op de Optiebeurs nam het aantal verhandelde contracten toe met 33 procent naar 64,8 miljoen. Gemeten naar marktwaarde klom Amsterdam Exchanges naar eigen zeggen in het afgelopen jaar op tot een positie als nummer acht van de wereld.

Bij de presentatie van het jaarverslag over 1998 gaf president-directeur G. Möller gisteren aan dat de pan-Europese beurs langzaam gestalte krijgt. Hij stond stil bij de aanhoudende kritiek die de babybeurs NMAX over zich heen krijgt.

Vorige week stelde de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) nog dat de beurs een slechte naam opbouwt door verliezen en winstwaarschuwingen. ,,Onterecht'', pareerde Möller gisteren de aanval. ,,De beurs voldoet aan een Europese behoefte. Er staan hele mooie bedrijven op, maar ook enkele die het niet zullen redden. Dat is inherent aan dit risicovolle segment.'' Möller wees erop dat de NMAX als geheel sterker in waarde is gestegen dan de 25 grote fondsen die de toonaangevende AEX-index bepalen.

Over het beperkte aantal nieuwe introducties op de startersbeurs maakt het beursbedrijf zich weinig zorgen. De NMAX bestaat nu twee jaar en heeft dertien bedrijfjes binnen haar poorten. Sinds de zomer heeft alleen automatiseerder KSI een notering aangevraagd. Volgens Möller is dit het gevolg van de hectische beursmaanden augustus en september en de hogere eisen die de beurs stelt.