Basis in Italië extra bedacht op Servische wraak

De luchtbasis Amendola in Zuid-Italië weert bezoekers na dreigementen over terroristische acties. Zowel Nederlandse inlichtingendiensten als de NAVO hebben de Belgische en Nederlandse luchtmacht aangeraden een hogere staat van waakzaamheid aan te houden.

Servische leiders hebben bij herhaling gezegd dat ieder NAVO-personeelslid op zich een doel vormt voor tegenacties. De Italiaanse basiscommandant van Amendola heeft daarom nieuwe veiligheideisen gesteld. Overigens staat hij in feite buiten de oorlogsacties omdat Italië zichzelf daarin geen rol wil geven boven Servië of Kosovo. De Italiaanse luchtmacht vliegt alleen missies voor de eigen landsverdediging en dat mondjesmaat. De nieuwe maatregelen hebben tot gevolg dat personeel niet langer herkenbaar in beeld mag komen en namen van militairen niet meer mogen worden vrijgegeven.

Technisch personeel dat verantwoordelijk is voor de gevechtsklaarheid van de 16 Nederlandse F16's moest donderdag inspecties opnieuw uitvoeren omdat bezoekende journalisten en camera- en geluidstechnici soms de vrijheid namen om eens goed te voelen of de raketten en de extra brandstoftanks wel stevig gemonteerd waren. Als iemand anders dan de flightcrew of de ladingmeesters een vliegtuig klaar voor vertrek heeft betast moet een aantal inspecties worden herhaald. Het personeel op Amendola werkt onder grote druk omdat de 26 Belgische en Nederlandse toestellen op elk uur van de dag of de nacht kunnen worden ingezet.

Ook vannacht werden er nieuwe luchtverdedigingsacties door het 322 squadron boven Joegoslavië uitgevoerd. Overste Jon Abma denkt dat aan de vliegtuigen wekenlang taken kunnen worden toebedeeld. Civiele vliegvelden in de omgeving blijven tot 18 augustus gesloten vanwege de militaire acties. Hij gaf aan dat de Servische weerstand tot nu toe wat minder was dan de NAVO had verwacht. ,,Maar je weet nooit wat ze in reserve houden. Ze hebben nu ook de moderne hittezoekende SAM 6 afgevuurd op NAVO-vliegtuigen, hetgeen een geducht wapen is.''

Het is niet eenvoudig, zeggen militaire experts, om deze Russische SAM 6 uit te schakelen omdat de raketafvoerinrichtingen heel gemakkelijk snel te verplaatsen zijn.

Een Nederlandse vlieger die gisteravond een toelichting gaf op de acties boven Servië en Kosovo waarschuwde voor een gevaar dat piloten in Irak heeft bedreigd. De vijandige raketten kunnen met het blote oog worden waargenomen, maar ,,als je druk bezig bent om uit het ene raampje te kijken naar lichtgevende kogels die op je af komen van de luchtverdedigingsinstallaties, moet je razendsnel ook het andere raampje in de gaten houden voor raketten. In Irak werden de lichtgevende kogels gebruikt als afleidingsmanoeuvre. Gelukkig vliegen we hier in een team en kunnen we elkaar bescherming bieden. Je moet snel weten waarmee je te maken hebt. Tot nu toe hebben we dat met elkaar goed onder controle.''