Baltic Times

De belangrijkste barometer voor deze streken is `The Baltic Times'. Het weekblad is pas drie jaar oud, een dozijn redacteuren in een paar rommelige kantoorkamers. Ik blader de laatste nummers door: `Presidente Letlandse Model-Associatie gearresteerd wegens drugssmokkel'; `Parlement Estland breidt taaleisen uit: alle Russische (een kwart van de bevolking, GM) zakenmensen, ambtenaren, kelners en artsen moeten voortaan Estlands beheersen'; `Polva verliest zijn Russische afzet. Werkloosheid, armoede, de stad stroomt leeg'; `Premier Letland: `Als u wilt weten hoe Letland eruit zou moeten zien, kijk naar Holland'.

,,De Baltische staten lijken allen vanuit de verte op elkaar'', zegt Steven Johnson, sinds twee jaar hoofdredacteur. ,,Litouwen was ooit een machtig rijk, tot ver in Polen. Letland was een halve Duitse buitenprovincie. Estland was grotendeels op Scandinavië gericht. Ook nu hebben ze een verschillend tempo. Litouwen was tot 1996 nog half communistisch, Estland bouwde direct een uitstekend image op in het westen. Hun voorsprong is groot.''

Ik vraag hem naar de officiële feestdag die vorige week gevierd werd voor de veteranen van het Letlandse SS-legioen. ,,Die veteranen zeggen dat ze niet voor Hitler vochten, maar voor een onafhankelijk Letland. De Letten hebben een hele ingewikkelde geschiedenis, maar hier zitten ze flink mee in hun maag. Alleen: voor hen is dit geen morele kwestie. Ze zien het als een puur public-relations probleem.''

Zal het goed gaan? ,,De jeugd is optimistisch. De ouderen zijn cynisch, die hebben te veel meegemaakt.''

    • Geert Mak