Autobus met kinderen verongelukt, 2 doden

Bij een busongeluk in de buurt van Wiesbaden zijn gisteravond twee Nederlandse meisjes van 14 en 15 jaar om het leven gekomen. Een kind verkeert nog in levensgevaar. Negentien andere inzittenden raakten gewond, van wie negen ernstig.

In de bus zaten 59 leerlingen van de Albert Schweitzerscholengemeenschap in Geleen die op weg waren naar Oostenrijk voor een skivakantie. Het ongeluk gebeurde even voor acht uur op de autosnelweg van Keulen naar Frankfurt ter hoogte van Idstein. Door nog onbekende oorzaak raakte de bus van de weg en belandde 30 meter lager op zijn dak deels in een beek. De vangrail was ter plaatse weggehaald in verband met werkzaamheden. Een aantal inzittenden raakte bekneld en kon pas na enige tijd worden bevrijd.

Volgens een woordvoerder van de Autobahnpolizei in Idstein overleed één scholier op de plaats van het ongeval. De gewonden zijn onder andere met helikopters overgebracht naar ziekenhuizen in Idstein en Bad Schwalbach. Ook de chauffeur en de bijrijder raakten gewond. Zij zijn vannacht gehoord door de Duitse politie. De overlevenden zijn opgevangen in een sporthal in de omgeving.

Gistermiddag om vijf uur waren de 59 leerlingen van de derde klassen Mavo, Havo en atheneum en acht begeleiders bij de school in Geleen uitgezwaaid, op weg voor hun jaarlijkse skiweek in het Oostenrijkse Matrei, in Oost-Tirol. Gealarmeerd door berichten in de media waren vier uur later de eerste ouders alweer op school. Ze werden opgevangen door docenten en hulpverleners.

In de eerste uren na het ongeluk was de informatie waarover het in de school ingerichte opvangcentrum kon beschikken nog summier. Niet duidelijk was welke kinderen gewond waren.

De meeste informatie kwam nog van de leerlingen zelf. Scholieren die niet gewond raakten konden per mobiele telefoon rapporteren wie in het ziekenhuis lag. Zo werd in het opvangcentrum geleidelijk het aantal gewonden duidelijk. Voor enkele ouders duurde dat te lang. Zij reisden af richting Wiesbaden, evenals een team van school. Ook de Nederlandse hulporganisatie SOS Internationaal heeft een medisch team naar Duitsland gestuurd.

Ouder R. Budé kon rond middernacht met enige opluchting de school verlaten. Hij had na lang wachten vernomen dat zijn dochter, schoonzoon en twee kleinkinderen, die allemaal in de bus zaten, slechts licht gewond raakten. Schoonzoon J. Crouzen had als organisator van de reis zijn gezin mogen meenemen.

Opluchting was er ook bij M. Verwey die per mobiele telefoon vernam dat zijn dochter Linda niets mankeerde. ,,Linda is oké.''

Pas in de vroege ochtend hadden de meeste ouders zekerheid over het lot van hun kinderen.