WK tafeltennis in Belgrado afgelast, boycot voetballers

De oorlog in Servië heeft ook consequenties voor de sportwereld. De wereldtafeltennisfederatie besloot gisteren de wereldkampioenschappen in Belgrado af te gelasten. Ook drie kwalificatieduels voor het Europees kampioenschap voetbal gaan niet door. De Joegoslavische voetbalbond riep Joegoslavische spelers in NAVO-landen op tot een boycot.

Het doorgaan van de WK tafeltennis in Belgrado (26 april tot 9 mei) stond al langer ter discussie. Landen als Duitsland, Zweden, België en de Verenigde Staten hadden al aangegeven niet naar Belgadro te reizen. Ook Nederland zag af van deelname aan de WK in de Servische hoofdstad. De ITTF hoopt de komende weken een andere datum en locatie voor de WK te vinden. De Nederlandse tafeltennisbond bood gisteren aan het individuele toernooi in Eindhoven te houden. Voor het mondiale landentoernooi heeft de Nederlandse bond geen belangstelling.

Drie kwalificatieduels voor het Europees kampioenschap voetbal in 2000 zijn uitgesteld. Behalve Joegoslavië-Kroatië (27 maart) en Joegoslavië-Macedonië (31 maart) kon ook Schotland-Bosnië morgen niet doorgaan. Na de NAVO-aanvallen heeft Bosnië-Herzegovina het luchtruim gesloten voor de burgerluchtvaart. De voetballers zouden vandaag naar Glasgow reizen.

De Joegoslavische voetbalbond riep gisteren op tot een boycot. Via het nationale persbureau Tanjug vroeg de bond alle Joegoslavische spelers en trainers die werkzaam zijn in de NAVO-landen om het werk neer te leggen. De bond deed de oproep op initiatief van drie stervoetballers: Mijatovic (Real Madrid), Savicevic (Partizan Belgrado) en Stojkovic (Nagoya).

De voetbalbond deed eveneens een beroep op andere sporters dit voorbeeld te volgen. Tientallen voetballers – en ook basketballers – werken in West-Europese en Noord-Amerikaanse competities. In de Nederlandse eredivisie staan diverse voetballers uit Joegoslavië onder contract. Bij Vitesse spelen Perovic en Curovic, bij FC Utrecht Obradovic, bij NAC Gudelj en bij Heerenveen Samardzic.