Van Houcke

Vandaag wordt in de Amsterdamse boekhandel Athenaeum het boek Overal ziet men zichzelf van journalist Stan van Houcke gepresenteerd. Athenaeum heeft ter stimulering een etalage met Van Houcke-parafernalia ingericht. Daarin prijken het kompas, de microfoon en de notitieboekjes van de verslaggever, Libanese bankbiljetten en landkaarten van Turkije, Mongolië, Portugal, West-Ierland en de Provence. Plus boeken van Rainer Maria Rilke, Fernando Pessoa, E.M. Forster en W.B. Yeats en minder eenvoudig te duiden objecten als een kei, een Marokkaanse vaas en een ongeopende fles Egyptische wijn. Van Houcke: ``Het moet een beetje relativerend werken.''

In zijn boek daarentegen wil hij vooral de gevolgen van de wereldwijde export van de Westerse cultuur laten zien. ``Wij willen dat die landen hun grenzen opengooien, maar sluiten onze eigen grenzen af. Daardoor grijpt overal de maffia de macht. Die consequenties wil ik laten zien. In Mongolië hebben ze nog geen toilet maar wel een schotelantenne waarmee ze onze ijskasten, televisies en pushup-beha's te zien krijgen.''