`UNSCOM moet zelfstandiger'

Groot-Brittannië heeft voorstellen ingediend voor een ,,nieuwe benadering'' van de ontwapening van Irak, zo hebben diplomaten bij de Verenigde Naties gisteren bekendgemaakt. Deze zaak verkeert in een impasse sinds half december, toen Irak in antwoord op Amerikaans-Britse luchtaanvallen alle banden verbrak met de VN-ontwapeningscommissie UNSCOM. In tegenstelling tot eerdere voorstellen van Rusland, Frankrijk en China staat Groot-Brittannië erop dat UNSCOM wordt gehandhaafd. Kennelijk in reactie op berichten dat de VS en ook Groot-Brittannië zelf UNSCOM voor eigen spionagedoeleinden hebben gebruikt, stelt Londen echter voor ,,de onafhankelijkheid van de commissie als technisch orgaan te versterken''. Londen wil niets weten van intrekking van de sancties tegen Irak, zoals Rusland, Frankrijk en China voorstaan. Wel wil het de doelmatigheid van het olie-voor-voedselprogramma tussen Irak en de VN vergroten zodat er meer geld voor de Iraakse bevolking beschikbaar komt. (AFP)