Staartenprikkelaar

Je hebt vast wel eens gember gegeten: in koek zitten soms stukjes gember, en je hebt ook gemberpoeder om eten scherp mee te kruiden. Want gember smaakt heel scherp. Het prikkelt je tong. Omdat het zo'n prikkelend gevoel veroorzaakt gebruiken paardentrainers ook gember. Niet om aan hun paard te eten te geven, maar om het in hun achterste te stoppen. Want met zo'n prikkelend stukje gember in zijn kont, steekt het paard zijn staart omhoog.

En dat staat mooier vinden de paardenliefhebbers, als een paard mooi opgetuigd een showwagen trekt, dat hij met samengeknepen billen loopt en zijn staart elegant omhoog steekt. Al jaren, al eeuwen duwen mensen een paard gember tussen de billen als ze willen dat zijn staart in een mooie boog omhoogstaat.

Maar dat gaat nu veranderen. Binnenkort komt er een wet in Nederland die dat `gemberen' van paarden verbiedt. De Dierenbescherming heeft aan de ministers gezegd: dat is dierenkwelling. En de regering is het daarmee eens. De mensen van de Dierenbescherming gaan straks bij paardenshows kijken of de paardenbazen hun dier geen gember onder de staart stoppen. Maar de paardenfokkers hebben al wat bedacht. Ze vinden zo'n hoge staart veel te mooi.

Voortaan moeten de paardenbazen al in de wagen, op weg naar de paardenshow het paard gember in zijn achterste duwen, zei Sara Koek op een vergadering in Elsloo van de afdeling Friesland van het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek. Dat schreef de Leeuwarder Courant dinsdag. Dus voorlopig zijn de paarden er nog niet vanaf, van de prikkelstof in hun achterste. Let er maar eens op als je paarden ziet, hoe hun staart hangt of staat. Of vind je dat het helemaal niet erg, dat een paard wat make-up onder zijn staart krijgt? Schrijf ons wat je er van vindt: gember ja of gember nee voor het paard. Onder de leukste inzendingen verloten we een echte gembercake.

Stuur je brief (met eventueel tekening of foto) over `Gember ja of nee' aan NRC Handelsblad, Kinderpagina, Paleisstraat 1, 1012 RB, Amsterdam. Zet GEMBER op de enveloppe, en zet je naam, adres en leeftijd op de brief.