Sijtje van der Lende van ijsbaan naar bloedbank

Sijtje van der Lende vertrekt na twee jaar als schaatscoach van de vrouwenkernploeg. De Friezin verruilt de ijsbaan voor haar oude baan bij de bloedbank. Grote prijzen bleven uit, toch kijkt ze tevreden terug.

Officieel is Sijtje van der Lende, in Heerenveen woonachtig op een flinke steenworp afstand van schaatsstadion Thialf, nog tot 1 juni bondscoach van de vrouwenkernploeg allround. Maar van haar diensten zal de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) geen gebruik meer maken. ,,Dus heb ik voorlopig gewoon vakantie'', zegt Van der Lende, die met ,,een goed gevoel vertrekt''.

In een evaluatiegesprek over het afgelopen schaatsseizoen kwamen Van der Lende en de bondsbestuurders vorige week tot de conclusie dat er voor de eerste vrouwelijke bondscoach in de nationale schaatsgeschiedenis niks meer te coachen valt in het komende seizoen. De twee vrouwen die nu op papier de kernploeg vormen, Barbara de Loor en Renate Groenewold, worden volgend seizoen waarschijnlijk ondergebracht in de mannenkernploeg van bondscoach Henk Gemser.

Gaat u de gewestelijke ploeg weer trainen, zoals u dat ook deed totdat u twee jaar geleden bij de KNSB als bondscoach in dienst trad?

Van der Lende: ,,Nee hoor. Op 1 juni ga ik weer werken bij de Bloedbank, waar ik tot die datum twee jaar lang onbetaald verlof had. Verder zie ik wel wat er gebeurt. Voorlopig ga ik gewoon terug naar mijn baas.''

Barbara de Loor vertelde twee maanden geleden dat ze naar een gemengde ploeg wil. De huidige situatie komt dus niet als een volslagen verrassing.

,,Er waren twee rijdsters overgebleven in mijn ploeg en als ze die bij de ploeg van Henk Gemser onderbrengen, dan is er voor mij geen plek meer. Ik had er wel rekening mee gehouden.''

Hoe vervelend is het om na twee jaar te moeten vertrekken?

,,Ik vind het niet erg. Het was een hele leuke periode, maar de situatie is nu eenmaal zo. Ook door wat er allemaal met die commerciële ploegen gebeurt. Nee, het is er allemaal niet overzichtelijker op geworden.''

Hoe kijkt u terug op die twee seizoenen als bondscoach?

,,Het eerste jaar was misschien wel moeilijk, hoewel ik het zelf helemaal niet zo ervaren heb. Achteraf heb je dat pas door. Niet iedereen presteerde zoals verwacht werd. En dit seizoen was natuurlijk heel mooi.''

Van der Lende doelt op de internationale doorbraak van stayer Groenewold en de zeer constante prestaties van De Loor, die op vrijwel elk internationaal toernooi haar persoonlijke records verbeterde. ,,Dat kon niet beter. Ik had natuurlijk wel een hele kleine ploeg en daar was niks meer aan te doen. We trainden vaak met jongens uit het gewest en dat werkte perfect. Maar dat zal toch ook niet de bedoeling van de meisjes zijn geweest.''

Uw gebrek aan communicatieve vaardigheden zou een rol hebben gespeeld bij de beslissing van het bondsbestuur om uw contract niet te verlengen.

,,Dat kwam in de evaluatie even ter sprake. Het is niet zo dat ik vanwege mijn trainingstechnische vaardigheden weg moest. Die waren goed genoeg. En van die meiden hoefde ik ook niet weg. Als ik nou echt een ploeg zou hebben gehad en de ploegen zouden voor volgend seizoen precies hetzelfde zijn gebleven, dan weet ik niet wat er gebeurd zou zijn.''

Neemt u zichzelf iets kwalijk of had u dingen anders willen doen?

,,Ik heb dit jaar goed gefunctioneerd. En iedereen weet hoe ik ben. Ik weet van mezelf ook wel dat mijn communicatieve vaardigheden niet zo groot zijn en dat ik soms best wel eens kort door de bocht ben, maar goed, zo ben je nu eenmaal.

Bent u misschien toch meer trainer dan coach?

,,Dat denk ik wel. Ik ben er vooral goed in om mensen dingen te leren.''

Van der Lende onderstreept dat zich het afgelopen seizoen ,,nooit iets vervelends'' in de kernploeg heeft voorgedaan. ,,Ik zat alleen met een kleine ploeg, altijd met dezelfde mensen. Ik had liever meer schaatssters gehad. Zo'n seizoen duurt heel lang en steeds trek je met z'n drieën op. Als je op de ijsbaan bent, kan er één voor je en één achter je rijden, en dan houdt het op.''

Schaatsbond heeft geen werk voor vrouwencoach