Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. O.a. de laatste ontwikkelingen over de crisis in Kosovo en de NAVO-aanvallen op Servische doelen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Morgen gebeurt het. Behalve het oorlogsnieuws uit Kosovo een reportage over het gebruik van doping met doping-expert Michel Karsten, oud-wielrenner Maarten Ducrot en wieler-journalist Jean Nelissen. Net5, 22.00-22.30u.

Nova. Reportages uit de deelrepublieken Montenegro en Macedonië in het voormalige Joegoslavië en aandacht voor de propagandamachines van de strijdende partijen. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

ZDF-reportage. In het Ertsgebergte bij de grens met Tsjechië is mensensmokkel aan de orde van de dag. Ondanks het inzetten van dure middelen om deze praktijken tegen te gaan, is men de situatie hier nog lang niet meester. ZDF, 21.15-21.45u.

ARD-exclusiv. Vanavond over mensen die zich tegen vaak een zeer hoge vergoeding als proefkonijn voor nieuwe medicamenten laten gebruiken. ARD, 22.15-22.45u.

One way ticket to Sirius. Gesprekken met voormalige sekteleden van de Orde van de Zonnetempel. Een groot aantal leden pleegde in 1994 in Zwitserland, Frankrijk en Quebec zelfmoord. Nog steeds is niet helemaal duidelijk waarom zij dat destijds deden. Discovery, 23.00-24.00u.

De ontdekking van het Nederlands. Zie TV-vooraf. Ned.2, 23.50-0.40u.

Antiracist. Laatste deel in een serie rond de thema's racisme, xenofobie en migratie met een voormalige nazi die het opneemt tegen het racisme in Zweden. BBC2, 1.05-1.30u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Schaatser Rintje Ritsma praat over zijn carrière en hoofdredacteur van Het Parool Matthijs van Nieuwkerk vertelt over de nieuwe weekendkrant waarmee de krant morgen komt. RTL4, 23.15-24.00u.

Het laatste oor. Gesprek met luitenant-generaal b.d. en hoogleraar strategische studies Gé Berkhof over de vraag of de NAVO wel in Kosovo had moeten ingrijpen. Veronica, 23.55-0.30u.

AMUSEMENT & SPORT

Sportpaleis De Jong. Ruud Hesp blijkt in Barcelona de gelukkigste keeper van de wereld en wielrenner Jeroen Blijlevens vertelt over steenpuisten die zo groot als pingpongballen zijn. En marathonloper Greg van Hest lucht zijn hart. Ned.3, 19.26-20.56u.

Op reis. Over de Koningin der wegen, die 300 jaar voor christus werd aangelegd de Via Appia, de weg van Rome naar Brindisi. Ned.3, 20.56-21.22u.

Andermans veren. Een dwarsdoorsnede over het toewerken naar de pauze en finales in een cabaretvoorstelling. Met fragmenten uit Dubbel en Dwars, Wim Sonneveld, Urbanus, Toon Hermans en Youp van 't Hek. Ned.1, 22.00-22.35u.

FILM

. Trading Places (John Landis, 1983, VS). Dan Aykroyd en Eddie Murphy excelleren in karikaturale komedie als onwetende proefkonijnen in sociaal experiment: kan een louche bedelaar zich ontpoppen tot briljante beursspeculant en andersom? Met Jamie Lee Curtis als hoertje-met-een-hartje-van-goud. SBS6, 20.30-22.35u., met reclame.

Carried away / Acts of Love (Bruno Barreto, 1995, VS). Zie Film-vooraf. VRT1, 21.50-23.35u.

. ...And Justice for All (Norman Jewison, 1979, VS). Uitbundige satire en felle aanklacht tegen de meest in het oog springende onrechtvaardigheden van de Amerikaanse rechtspraak. Al Pacino schittert als integer advocaat in corrupte omgeving. Net5, 23.05-1.05u.

. New York Stories (Martin Scorsese, Francis Coppola & Woody Allen, 1989, VS). Onvenwichtig drieluik uit Amerikaanse eredivisie. Scorsese's `Life Lessons' is ironisch portret van gekwelde action painter Nick Nolte, Coppola's `Life without Zoe' is kinderlijk sprookje over bijdehand rijkeluisdochtertje en Allen lijdt in `Oedipus Wrecks' onder bemoeizucht van de joodse moeder. Canvas, 23.15-1.15u.

La cérémonie (Claude Chabrol, 1995, Frankrijk). Achtenveertigste speelfilm van de meest ambachtelijke vertegenwoordiger van de voormalige 'nouvelle vague' is een studie naar een dienstmeisje (Sandrine Bonnaire) en een postbeambte (Isabelle Huppert), een geminacht koppel dat een moordlustig pact sluit tegen de bourgeoisie (Jacqueline Bisset en Jean-Pierre Cassel). De psychologische finesse van de acteurs is groter dan die van het scenario. Ned.3, 23.18-1.08u.

Kelly's Heroes (Brian G. Hutton, 1970, VS). Onverschillige oorlogsactiefilm waarin soldaten onder leiding van Clint Eastwood in bezet Frankrijk een bank van zijn Duitse goud beroven. Ook met Donald Sutherland, Telly Savalas. BBC1, 23.30-1.50u.

Prom Night IV: Deliver Us from Evil (Clay Borris, 1991, Canada). Slasher movie van de lopende band. Psychopaat belaagt tieners in afgelegen vakantiehuis. RTL4, 24.00-1.45u., met reclame.

08/15 (2) (Paul May, 1954, West-Duitsland). Tweede van drie speelfilms, naar de roman van Hans Hellmut Kirst, over opleiding en praktijkervaring van een pientere Duitse doorsnee-soldaat uit de Tweede Wereldoorlog. Een van de grootste kassuccessen uit de Duitse jaren vijftig maakt anti-militaristische pretenties nauwelijks waar. ZDF, 1.10-2.40u, zw.

Running Cool (Ferd & Beverly Sebastian, 1993, VS). Ecologisch bewogen actiefilm waarin biker strijd aanbindt met projectontwikkelaar. BBC2, 2.10-3.55u.

Geronimo (Arnold Laven, 1962, VS). Middelmatige western met Chuck Connors als de legendarische Apachen-leider uit de titel. ARD, 2.45-4.25u, nagesynchroniseerd.

Scared To Death (Christy Cabanne, 1947, VS). Low-budget-thriller met Bela Lugosi als voornaamste attractie. Verteld vanuit het perspectief van inmiddels overleden vrouw. Morgen, SBS6, 10.00-11.15u., Onderbroken door reclame.