ROOKWORST VOOR STUDENTENBUDGET

In Duitsland is de studentenbeurs minstens zo krap als in Nederland. Mijn Duits neefje klaagt over de kosten van een maal in de universiteitskantine: wel 3 mark. Hij zorgt voor zichzelf en komt de week door met één rookworst. Als handreiking aan zijn lotgenoten, ook in Nederland, geef ik hier vier tips voor rookworstmaaltjes voor één persoon. Er zijn vele rookworsten te koop van uiteenlopende kwaliteit. Een consumentenprogramma als Kassa, van de VARA, stelt geregeld de beunhazerij in de voedingsindustrie aan de kaak. Ook culinaire journalisten wagen zich gelukkig steeds meer aan vergelijkend warenonderzoek. Ik zal u mijn favoriete worst niet opdringen, want de keus hangt in dit geval sterk af van persoonlijke voorkeur voor bijvoorbeeld mager of vet, fijn of grof gemalen. Maak uw eigen vergelijking.

Eerste dag: Wel de rookworst 20 minuten in water dat bijna kookt. Verdeel de worst in vieren, bewaar drie stukken verpakt in de koelkast. Het eerste kwart gaat bij de zuurkool. Kook apart 500 gram geschilde aardappels en de zuurkool in 20 minuten gaar. (Boerenkool 10 minuten koken). Afgieten en door elkaar stampen met daarbij een klontje boter en een scheutje kookvocht of melk en zout en peper.

Tweede dag: Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing. Snijd de prei in smalle ringen en kook die de laatste 5 minuten mee. Snijd een kwart rookworst in plakjes. Verwarm de tomatenpuree met een scheutje water en de rookworst in een koekenpan. Giet de macaroni af en roer de worstsaus erdoor. Op smaak brengen met zout en peper.

Derde dag: Uiensoep; schil 250 gram aardappels en snijd ze in blokjes van 1 1/2-2 centimeter. Pel en snipper twee uien. Fruit de uien drie minuten in een klontje boter. Voeg een halve liter water toe, de aardappelblokjes, het bouillontablet en plakjes rookworst en laat de soep 10-15 minuten koken.

Vierde dag: Pannenkoeken; maak beslag van de bloem, het ei en ongeveer 2 dl melk. Pel en snipper een ui en fruit de snippers in boter. Bak daarin plakjes rookworst mee. Bak pannenkoeken en beleg die met het worstmengsel. Eet er tomaten bij.

    • Annelène van Eijndhoven