Regering in Belgrado wijst journalisten uit

De Joegoslavische regering heeft gisteren alle journalisten uit landen die aan de NAVO-bombardementen deelnemen, gesommeerd het land te verlaten. De meesten zijn inmiddels vertrokken.

Gisteren zijn een Nederlandse journaliste, Nynke la Porte (Net 5), en haar Hongaarse cameraman bij Novi Sad in het noorden van Joegoslavië gearresteerd. Sindsdien worden ze vastgehouden in een politebureau.

Volgens een verklaring, ondertekend door minister van Informatie Aleksandar Vucic, hebben de buitenlandse journalisten met hun berichtgeving ,,agressieve NAVO-acties tegen ons land'' gestimuleerd. Ze hebben bovendien de publieke opinie in de wereld verkeerd geïnformeerd over ,,de huidige situatie in Joegoslavië''. De maatregel om de journalisten uit te wijzen is genomen door de federale Joegoslavische regering, maar op grond van een Servische wet.

Even heerste gisteren nog onduidelijkheid in Belgrado, nadat vice-premier Vuk Draškovic, kennelijk niet op de hoogte van de verklaring, zich had uitgesproken voor een verder verblijf van de Westerse journalisten. Maar later werd duidelijk dat de regering in Belgrado de Westerse pers kwijt wil. Een aantal journalisten die niet uit eigen beweging Joegoslavië verlieten, werd aangehouden en, na verhoren door de politie die tot zeven uur duurden, alsnog over de grens gezet. Over het algemeen werden aangehouden journalisten goed behandeld, al werden ze vaak het slachtoffer van doorzoeking van hun hotelkamer en confiscatie van zendapparatuur, draagbare telefoons en computers. Alleen in Priština werden journalisten uit NAVO-landen met geweld bedreigd en geïntimideerd.

Het vertrek van de journalisten berooft de internationale media van de mogelijkheid uit de eerste hand te berichten over de situatie in Joegoslavië. Dat geldt vooral voor Kosovo, vanwaar berichten komen over wraakacties van gewapende Serviërs op Albanezen. Priština is overgenomen door gemaskerde en gewapende militieleden en algemeen heerst de angst voor een bloedbad. Het offensief van de Servische politie tegen Albanese dorpen lijkt bovendien, na even te zijn onderbroken, weer te zijn hervat. Albanese vluchtelingen die gisteren in Macedonië aankwamen maakten melding van voortgaande `etnische zuivering' en van willekeurige executies van burgers. De Serviërs hebben nu alle Albaneestalige kranten verboden. Veton Surroj, hoofdredacteur van het gesloten blad Koha Dritore en lid van de Albanese delegatie op het overleg van Rambouillet en Parijs, liet per telefoon weten te zijn ondergedoken nadat de bewaker van zijn kantoor was neergeschoten.

(Reuters, AFP, AP)