Pas verschenen

Gerard Reve: Verzameld werk.

Deel 2. L.J. Veen, 765 blz. ƒ79,90

Tweede deel van het Verzameld werk van Gerard Reve bevat de werken uit de periode 1963-1973. De volgende titels zijn opgenomen: Op Weg Naar Het Einde, Brief aan mijn Bank, Nader tot U, Vier Pleidooien, De Taal Der Liefde, Lieve Jongens, Het Zingend Hart. Deel 3 van het verzameld werk verschijnt komend najaar; de serie zal voltooid zijn in maart 2001.

J.J. Oversteegen: Etalage.

Uit het leven van een lezer.

Meulenhoff, 286 blz. ƒ39,90

Oudhoogleraar in de Nederlandse letterkunde J.J. Oversteegen (1926) doet verslag van zijn levenslange verslaving aan de literatuur. Met veel anekdotes over zijn ontmoetingen met schrijvers als Nescio, André Malraux, T.S. Eliot. Het boek besluit met de ontstaansgeschiedenis van Merlyn, het tijdschrift dat hij in 1962 oprichtte met Kees Fens en H.U. Jessurun d'Oliveira.

Alfred Birney: Fantasia.

Contact, 125 blz. ƒ29,90

Verhalenbundel van Alfred Birney waarin seksualiteit voorop staat. Daarnaast ook thema's als eenzaamheid, jaloezie en geweld.

Lévi Weemoedt: Ons soort mensen. Ad. Donker, 148 blz. ƒ24,50

Een keuze uit de korte verhalen die Lévi Weemoedt vanaf 1997 wekelijks schreef in het Algemeen Dagblad. De uitgeverij brengt een herziene herdruk van Acte van Verlating uit 1988.

August Willemsen: De tuin van IJben. Thomas Rap, 47 blz. ƒ19,50

Verslag van de busreis door Frankrijk, die hij samen met 24 schoolgenoten, allen leerlingen van het Hervormd Lyceum in de Brahmsstraat in Amsterdam, in 1954 maakte onder leiding van de leraar aardrijkskunde en geschiedenis, Jan Meilof IJben.

Anton Ent: Kootwijkerzand.

Van Oorschot, 58 blz. ƒ29,90

`Zondagmorgen: het dorp roept kom/ o kom maar ik gehoorzaam niet, kies/ voor de vlakte met de vliegden en jeneverbes'. Uit het titelgedicht van de nieuwe bundel van Anton Ent.

Jeroen van Merwijk: Wat zijn de vrouwen groot. Nijgh & Van Ditmar,

80 blz. ƒ25,75

Van de cabaretier met gitaar en chagrijnige liedjes, is nu een bundel verschenen met werk van de afgelopen tien jaar. `Maar niets is zo treurig als een man/ Die met twee bakkebaarden aan/ En haar op zijn hoofd als Bisonkit/ Op de kermis alleen in een botsauto zit.'

Frederik van Eeden: De kleine Johannes. ƒ17,90

Franz Kafka: Het slot. Vert. Willem van Toorn en Gerda Meijerink, ƒ19,90

Multatuli: Max Havelaar. ƒ17,90

Theo Thijssen: Kees de jongen. ƒ19,90

Vergilius: Aeneis. Vert. M.A. Schwartz, ƒ19,90, Querido.

Vijf nieuwe, mooi verzorgde gebonden delen in de reeks Salamander Klassiek.

Klaus Mann: Het keerpunt. Vert. Willem van Toorn, De Arbeiderspers, Privé-domein, 603 blz. Tot 1 april ƒ49,90, daarna ƒ59,90

Herdruk van de autobiografie van Klaus Mann (1906-1949), oudste zoon van Thomas Mann. Na Hitlers machtsovername woonde hij in Amsterdam, Parijs, Zuid-Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Amerika. Zijn autobiografie is een persoonlijk verslag van een emigrant tijdens het fascisme.

Antjie Krog: Om te kan asemhaal. Vert. Robert Dorsman, Atlas, 188 blz. ƒ39,90

Een ruime keuze uit het werk van een van Zuid-Afrika's bekendste dichters, Antjie Krog (1952). Krog, parlementair journalist voor de Zuid-Afrikaanse radio publiceerde in 1988 een relaas over het werk van de Waarheids- en Verzoeningscommissie.

Bruce Robinson: De merkwaardige herinneringen van Thomas Penman. Vert. Ronald Cohen, Nijgh & Van Ditmar, 294 blz. ƒ39,90

Scenarioschrijver Bruce Robinson (o.a. van het script voor The Killing Fields) verwerkte zijn eigen kinderleed in een roman over een familie, bestaande uit vader, moeder, opa, de dertienjarige Thomas en een stel honden.