Netwerken

Wat las ik gisteren? Dat Journaal-lezeres Pia Dijkstra gaat netwerken voor staatssecretaris Annelies Verstand. Als nevenactiviteit. Niet voor een enorme som maar tegen een bescheiden onkostenvergoeding. Idealisme dus. Dijkstra moet Verstand helpen met het creëren van draagvlak voor experimenten met zorg en werk. Ze zit in een stuurgroep met andere bekende Nederlanders en zal de boodschap van het departement over het land uitdragen in lezingen. Daarna kan ze de subsidie-aanvragen beoordelen.

Verstand doet haar naam eer aan. Iedere politicus zou er een moord voor doen om haar dure gezicht op de schouw van het departement te kunnen zetten. Het Journaal blijft toch het staatsnieuws. Voorlichting is het hoogste goed voor een journaalredacteur. Van mij mag ze. Het is niet verboden. Maar ik zal de berichtgeving van het Journaal over de combinatie zorg en werk minder vertrouwen. Blijft het ook nieuwswaardig voor het Journaal als zo'n experiment falikant mislukt en al die miljoenen verspild zijn? Ik zie Sociale Zaken al te vaak op de aftiteling van allerlei programma's.

Verstands plannen lijken alleen maar goed. Er is te weinig aandacht voor haar onderwerp en vooral jongere vrouwen bezwijken onder de combinatie zorg en werk. Toch bestaan er heftige meningsverschillen. Werkgevers willen niet betalen. De eenzame kostwinner met een zorgende partner en groeiende lasten kan ook een netwerker gebruiken. Er is een nieuwe beweging voor alleenstaanden opgestaan en die vinden weer dat er te veel aandacht is voor de zorg van tweeverdieners met of zonder kinderen. Misschien kunnen zij een ander bekend alleenstaanden-gezicht van de televisie charteren, maar niet bij het Journaal, want die hebben het meer op de overheid.

Maartje van Weegen had gisteren haar laatste avond bij Nova. Vind ik jammer. De oorlog met Servië en de luchtaanval op de Golf heeft ze uitstekend gedaan. Niet de scherpste interviewster maar dat compenseerde ze ruim door goed huiswerk. Ze wekte een geïnteresseerde indruk, stelde oprechte vragen en kon goed improviseren bij groot nieuws.

Een acht voor gedrag en het glimlachende zonnetje in huis. Haar soort fatsoen maakt een comeback.

Reve heeft een wit voetje bij haar, want ze hoort hem vol bewondering aan. Bij hem verliest ze haar kritische vermogens. Ze heeft koninklijke goedkeuring, want ze mocht Hare Majesteit zelf interviewen. Nu gaat ze zich behalve presentatie, ook aan het koningshuis wijden maar zou ze zich Haar misnoegen wel op de hals durven halen als ze iets onwelgevalligs hoort? Nieuws komt er zelden van het paleis want zij die weten, zwijgen. Helaas eerbiedigen ook journalisten het geheim van Noordeinde. Een uitgelezen sekte. Wie niet tot de kring bekenden behoort, krijgt geheel off the record te horen dat de koningin een bijzonder begaafde vrouw is.

Gisteren streed Van Weegen met haar eigen gevoelens over de successen van de Nederlandse luchtmacht. Ze hadden een straaljager neergeschoten en eigenlijk mag je daar niet blij over zijn, vond ze. Waarschijnlijk had een vijandelijke piloot het leven gelaten.

Maar de piloot zelf kon zijn gevoel voor triomf niet verbergen. Trots wees hij naar het vliegtuigje dat op zijn F16 was geschilderd, de eerste oorlogstrofee sinds misschien de jammerlijke slag boven de Javazee in 1941. Volgens de aanwezige luchtmachtofficier in Nova moet zo'n piloot eerst goedkeuring vragen voor hij mag schieten. ,,Je mag niet als een cowboy in het wild schieten'', zei die. Dat duidt op groot zelfvertrouwen door technisch overwicht. Als die Migs gelijkwaardig waren, zou één seconde uitstel al dodelijk zijn. Nu is het prijsschieten voor de geallieerden. Maar over Kosovo ligt de zwarte sluier van de nieuwsblackout, terwijl Servische bendes ongehinderd door camera's hun moordende werk doen.