Nescio

Uitgeverij Nijgh en Van Ditmar heeft de laatste exemplaren van de tweedelige gebonden Verzamelde werken van Nescio teruggevorderd van de lezersservice van weekblad Vrij Nederland. In het verzendhuis van de lezersservice waren kort geleden nog honderd cassettes aangetroffen, onopgemerkt achtergebleven bij een eerdere lezersactie. Vorige week werden die boeken, bestaande uit het al bekende en verspreide werk van de auteur en het in 1996 voor het eerst gepubliceerde Natuurdagboek, in een advertentie te koop aangeboden tegen de schappelijke prijs van vijfennegentig gulden voor twee delen. Die kostten in de winkel 175 gulden, maar zijn al jaren uitverkocht. ``We kregen direct een telefoontje van de uitgever'', zegt een woordvoerder van VN.

Nijgh en Van Ditmar heeft problemen met de lage prijs waartegen de boeken worden aangeboden, legt een medewerker van de afdeling verkoop uit. ``Het boek is al geruime tijd uitverkocht en we hebben veel mensen nee moeten verkopen. Dan geeft het een wel heel vreemde indruk wanneer het plotseling tegen een ramsjprijs wordt aangeboden. Het boek is destijds in samenwerking met uitgeverij Van Oorschot geproduceerd. Die voelt er ook niets voor ze zo goedkoop op de markt te brengen.''

Bovendien heeft de uitgeverij een paperbackeditie van de boeken gemaakt nadat de gebonden versie was uitverkocht. De verkoop daarvan zou te lijden kunnen hebben onder het goedkope aanbod van de dundrukdelen. Wat er met de teruggehaalde boeken gebeurt, is nog niet duidelijk. Omdat ze officieel uitverkocht zijn, kunnen ze niet zomaar aan de boekhandel aangeboden worden, zegt de uitgever. ``Wat we precies gaan doen weten we niet.''