Krajicek blijft imponeren in Key Biscayne

Op indrukwekkende wijze heeft Richard Krajicek gisteren de finale bereikt van het Super-Negen tennistoernooi in Key Biscayne. De als zevende geplaatste Nederlander, die eerder de Amerikaanse publiekslieveling Pete Sampras uitschakelde, had weinig moeite met de Zweed Thomas Enqvist: 6-4 en 6-2. De partij duurde slechts vijf kwartier.

Voor Krajicek lonkt zijn grootste overwinning sinds hij in 1996 Wimbledon won. In de eindstrijd van Key Biscane, dat wel het vijfde grandslamtoernooi wordt genoemd, is de Fransman Sebastien Grosjean morgen zijn tegenstander. De nummer 74 van de wereld versloeg gisteren in de andere halve finale de Spanjaard Francisco Clavet met 3-6, 6-3 en 6-1.

Voor de 20-jarige Grosjean wordt het zijn eerste finale van een ATP-toernooi. ,,Het zal moeilijk worden Krajicek te bestrijden'', zei de Fransman. ,,Zijn spel in Key Biscayne is imponerend.'' De 27-jarige Krajicek kan in Florida al de 17de titel uit zijn profloopbaan winnen. ,,Wie hier de finale haalt, verdient respect'', keek de Nederlander vooruit. ,,Natuurlijk ben ik nu de favoriet. Maar je kunt verliezen doordat je zelf slecht speelt of doordat je tegenstander boven zichzelf uitstijgt.''

Krajicek zal bij toernooiwinst voor het eerst in zijn carrière de vierde plaats op de wereldranglijst innemen. In april 1997 was hij korte tijd de nummer vijf van de wereld, een prestatie die hij vorig jaar evenaarde. Tom Okker is de enige Nederlandse tennisser die ooit hoger stond. De `Flying Dutchman' haalde in 1974 plaats drie op de ATP-ranking.

Krajicek liet het evenement in Florida vorig jaar aan zich voorbijgaan wegens de geboorte van dochter Emma. In 1999 kwam hij er sterker terug dan ooit. De zeges op Sjeng Schalken, Jan Siemerink, Marat Safin en Sampras getuigden daarvan. De partij tegen Enqvist was al niet anders. Krajicek, die na een operatie eindelijk vrij is van knieproblemen, kwam geen moment in de problemen. Zijn Zweedse opponent, die bekend staat om zijn taaie verdedigende spel, kreeg zelfs op het vrij trage centrecourt van Key Biscayne geen enkele keer de gelegenheid de service van Krajicek te breken. Terwijl diens opslag wel eens beter is geweest. Slechts 44 procent van zijn eerste services was in, maar afgezien van de negen aces leverden ze voortdurend druk op.

Enqvist, vooral sterk vanaf de baseline, slaagde er nauwelijks in Krajicek te passeren. ,,Ik neem mijn petje diep af voor Krajicek, hij speelt momenteel heel erg goed'', zei Enqvist bewonderend.

In het vrouwentoernooi drong Steffi Graf door tot de halve finale. De 29-jarige Duitse hoefde daarvoor de baan niet eens op. Haar tegenstandster Lindsay Davenport meldde zich af wegens een blessure. Venus Williams is vanavond de volgende tegenstander van Graf. De Amerikaanse versloeg gisteren de Tsjechische Jana Novotna in drie sets: 5-7, 6-2 en 6-3. In de andere halve finale neemt Serena Williams het op tegen Martina Hingis. Een eindstrijd tussen de gezusters Williams behoort dus nog steeds tot de mogelijkheden.