Kosovo op Damrak `non-event'

De Amsterdamse beurs bleek vanochtend nauwelijks in beweging te krijgen. Zelfs de stijging van Wall Street gisteren kon het Damrak geen impuls geven. Niettemin steeg de AEX-index na het middaguur 1,22 punten naar 532,76. De oorlog in Servië vormde nauwelijks een gespreksthema. Op Wall Street noemde een handelaar de oorlog zelfs een `non-event' omdat er nauwelijks Amerikaanse economische belangen mee zijn gemoeid. Het Damrak lijkt zich daarbij aan te sluiten

Enkele fondsen die in de uiterst rustige handel voor nog wat leven in de brouwerij zorgden waren Numico en Fortis. Numico steeg met 2,24 procent naar 36,50 euro. ,,Het aandeel is de laatste tijd afgebrand door analisten. Maar het is gewoon een heel goed aandeel. Dat zie je ook aan de markt, die weer met belangsteling reageert'', zegt een handelaar.

Fortis zette, na de bekendmaking van de jaarcijfers gisteren, zijn opmars voort. Gisteren dikte het aandeel 45 eurocent aan. Vanochtend kwamen daar nog 5 eurodubbeltjes bij, zodat het aandeel 35,05 noteerde. Volgens een commissionair weten beleggers de cijfers van het Belgisch-Nederlandse conglomeraat wel te waarderen.

Ook het in de problemen geraakte softwarebedrijf Baan weet beleggers weer te boeien. Het aandeel steeg 10 eurocent tot 8,40. Beleggers lijken in toenemende mate weer vertrouwen in Baan te krijgen. Handelaren wijzen op gunstige ontwikkelingen, waaronder de order van Boeing.

Minder goed ging het met Buhrmann. Het aandeel daalde met 2,95 procent tot 16,45. Buhrmann was vanochtend procentueel de grootste daler. Het bedrijf bevindt zich daarmee in gezelschap van Hoogovens dat 40 eurocent moest prijsgeven en uitkwam op 32,55 euro.

Bij de Midkap-fondsen deden Vedior en Ahrend het goed. Vedior steeg 2,69 procent tot 21 euro. Het aandeel Ahrend dikte 4 eurodubbeltjes aan en kwam uit op 16,80.

De dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten boven de 2,03 gebleven. Om 10.00 uur werd in Amsterdam een koers genoteerd van 2,0320 gulden, achttiende cent hoger dan het slot van gisteren. De koers van de Amerikaanse munteenheid liep gisteravond ook op in New York door de NAVO-bombardementen in Servië.

De euro was daardoor minder in trek. De euro noteerde aan het begin van de handel in Amsterdam 1,0845 dollar.