Kabinet: schadeclaims asbest soepeler

Asbestslachtoffers kunnen in de toekomst makkelijker aanspraak maken op een schadeclaim wegens gezondheidsproblemen. Een slachtoffer kan straks binnen vijf jaar nadat gezondheidsklachten als gevolg van werken met asbest zijn geconstateerd een schadeclaim indienen bij zijn werkgever.

Nu ligt de verjaringstermijn voor een vergoeding op dertig jaar, gerekend vanaf het moment van besmetting. Door de lange incubatietijd van long- en buikvlieskanker worden lichamelijke klachten vaak pas na die tijd geconstateerd. Vandaag bespreekt de ministerraad een voorstel van staatssecretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) om claimregeling te versoepelen.

Mr. B. Ruers, advocaat van het Comité Asbestslachtoffers, noemt het wetsvoorstel een ,,essentiele verandering''. Nu kunnen asbestslachtoffers volgens hem beter een beroep doen op een schadeclaim. Op dit moment kan zo'n 15 procent van de asbestslachtoffers geen vergoeding vragen, omdat de ziekte bij die groep pas na dertig jaar is geconstateerd.

Ruers vindt dat het te lang heeft geduurd voordat het ministerie van Sociale Zaken met een nieuwe regeling komt. Twee jaar geleden is er een advies uitgebracht voor een nieuwe opzet van het claimrecht. ,,Dan kun je niet zeggen dat er erg voortvarend gehandeld is gehandeld'', reageert Ruers.Ook wordt er vandaag in de ministerrraad gesproken over een regeling voor slachtoffers die hun oude werkgever niet meer kunnen traceren, omdat deze bijvoorbeeld failliet is gegaan. Hierbij gaat het niet om een schadevergoeding, zoals in de situatie waarin er een aansprakelijke werkgever is, maar om een financiële tegemoetkoming.

Jaarlijks zijn er ongeveer 700 mensen waarbij kanker als gevolg van het werken met asbest wordt geconstateerd. De helft daarvan lijdt aan mesothelioom, een ongeneeslijke vorm van kanker van het longvlies door langdurige blootstelling aan asbest. Patiënten die aan deze vorm van kanker lijden gaan 85 procent binnen een jaar dood. Daarom is er volgens Ruers haast geboden met de regeling. Een schadeclaim is bedoeld als smartegeld en om materiele schade te dekken.

Het Comité Asbestslachtoffers is door de Socialistische Partij opgezet. Ruers is naast advocaat ook gemeenteraadslid van Utrecht en senator namens deze partij.