Jonge Jury

Kinderboekenschrijfster Carry Slee heeft dinsdag de prijs van de Jonge Jury gewonnen voor haar boek Pijnstillers. Die prijs is toegekend door 6381 scholieren uit de laagste klassen van het middelbaar onderwijs aan de auteur van hun favoriete kinderboek. De prijs van de Jonge Jury werd dit jaar pas voor de tweede maal uitgereikt. Vorig jaar won Slee ook, waarmee zij voorlopig de enige blijft die de door de Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek (CPNB) ingestelde prijs ooit gewonnen heeft.

De afgelopen jaren kreeg Slee al vijfmaal de prijs van de Kinderjury, een eveneens door de CPNB in het leven geroepen en door jongere kinderen toegekende bekroning. Toch wil Slee niet zo ver gaan zich de beste kinderboekenschrijfster van Nederland te noemen. ``Het succes dringt inmiddels wel tot me door. Het is een soort applaus dat opklinkt van de lezers, terwijl je normaal gewoon in je studeerkamer zit te werken.''

De waardering die Slee van de literaire kinderboekenkritiek krijgt, steekt nogal schril af bij het enthousiasme van de lezers. Het bekroonde boek werd vorige week nog in deze krant besproken: de `clichés storen niet voor wie nog niet zo belezen is'. Ook de volwassenenjury's van de jaarlijkse griffels en penselen hebben geen van Slees 36 boeken ook maar een tinnen griffel waardig bevonden.

``Een Gouden Griffel zal ik inderdaad nooit krijgen'', zegt de schrijfster. ``Die worden volgens andere criteria toegekend. Ik schrijf geen vernieuwende boeken. Wat ik doe zie ik eerder als leesbevordering. Ik probeer iets te maken dat kinderen graag lezen en dat misschien een brug is naar een ingewikkelder boek. Een kind dat ineens een moeilijk boek krijgt voorgeschoteld, zal het al snel dichtslaan en niet meer willen lezen. Misschien dat ze dat wel durven als ze eenmaal een ander boek, bijvoorbeeld van mij, hebben gelezen.''

Slee haalt een groot deel van het materiaal voor de drie boeken die ze jaarlijks schrijft uit bezoeken aan scholen en gesprekken met kinderen en jongeren. ``Ik hoop iets te maken waarmee ze zich kunnen identificeren. Bovendien heb ik mijn eigen dochters. En ik lees de achterkant van de VPRO-gids.''

De aanhoudende bekroningen van de lezers zijn geen reden voor Slee om zich chique uit het prijzencircus teug te trekken. ``Voorlopig blijf ik gewoon mijn boeken schrijven. Misschien gat ik over een paar jaar iets anders doen, als schrijven voor volwassenen, maar dat moment is nog niet aangebroken.'' In juni verschijnt Slees volgende boek. ``Dat heet Kappen! Het gaat over geweld op straat.''