Italiaans wielertalent Figueras wint etappe in Catalaanse Week

De Italiaanse wielrenner Giugliano Figueras heeft gisteren de vierde etappe in de Catalaanse Week gewonnen. De wereldkampioen bij de junioren van 1996 bevestigde zijn grote talent in de Spaanse rittenkoers. Eerder dit seizoen won hij een aantal zware Italiaanse wedstrijden. Na het uitvallen van Marco Pantani, Marcel Wüst en Bruno Boscardin is Figueras de enige overgebleven ritwinnaar in de Catalaanse Week.

De Spaanse etappekoers wordt vanmiddag afgesloten met een individuele tijdrit over twaalf kilometer in Barcelona. De Nederlandse titelhouder Michael Boogerd behoort tot de favorieten voor de eindzege. De kopman van Rabobank reed vorig jaar een sterke tijdrit op hetzelfde parcours op de olympische heuvel Montjuich. Dit keer heeft hij concurrentie van de Colombiaanse klassementsleider Santiago Botero, de Italiaan Wladimir Belli, de Deen Claus M⊘ller, de Fransman Laurent Jalabert en de Spanjaard Melchior Mauri. Het onderlinge tijdsverschil tussen het zevental bedraagt maximaal tien seconden.

Boogerd verkeert dit voorseizoen in grote vorm. Hij behaalde vorige maand een ritzege in de Ronde van Valencia en hij zegevierde deze maand in het eindklassement van Parijs-Nice. Afgelopen week was Boogerd de meest strijdlustige renner, maar zijn inzet werd nog niet beloond met een dagprijs of een leiderstrui. Een dag voor de klimtijdrit op de Montjuich was Boogerd gematigd optimistisch over zijn kansen op titelprolongatie. ,,Ik heb dit seizoen weinig goede tijdritten gereden, maar het parcours kan ik wel dromen.''

Boogerd heeft geen concurrentie meer van Pantani, met wie hij dinsdag een fraaie aanval in het middengebergte plaatste. De winnaar van de Giro en de Tour verscheen gisteren niet meer aan de start in Catalonië. Hij had nog last van de gevolgen van een val. Pantani liep woensdag een gekneusde rib en een teenblessure op.

Tour-directeur Jean Marie Leblanc heeft gisteren tekst en uitleg gegeven over het startverbod van TVM in de wielerkoersen Waalse Pijl en Criterium International. Leblanc is verbolgen over uitspraken van Steven Rooks over dopinggebruik. De ploegleider van TVM zou in een Nederlandse krant hebben beweerd dat zijn renners ervoor moeten zorgen niet `positief' te zijn. Rooks zou het gebruik van doping niet afkeuren. In een reactie zegt de oud-renner dat hij verkeerd is geciteerd. TVM kwam vorig jaar tijdens de Tour in opspraak na de vondst van EPO in een materiaalwagen.