Israel woedend over Europese verklaring

Met een verwijzing naar de Holocaust op Europese bodem is Israels premier Benjamin Netanyahu gisteren fel uitgevallen tegen de verklaring van de Europese Unie betreffende de erkenning van een Palestijnse staat. ,,Het is te betreuren dat Europa, waar een derde van het joodse volk is omgekomen, zich geroepen voelt om te proberen een oplossing op te leggen die de staat Israel en zijn belangen in gevaar brengt'', zei hij. Israelische commentatoren zijn van oordeel dat Netanyahu de Holocaust als politiek wapen in de strijd heeft geworpen omdat de als anti-Israelisch opgevatte EU-verklaring onder Duits voorzitterschap van de EU is opgesteld. Deze nieuwe Europese uitdaging aan het adres van Israel volgt op een recente demarche van de EU waarin Jeruzalem met verwijzing naar VN-resolutie 181 een `corpus separatum' werd genoemd.

Netanyahu zei gisteren – nog voordat de officiële tekst van de EU-verklaring in Berlijn was uitgegeven – dat een Palestijnse staat Israel in groot gevaar kan brengen. Zo'n Palestijnse staat, in het hart van het land van Israel, zal volgens de visie van Netanyahu militaire verdragen sluiten, Iraanse en Iraakse troepen binnenhalen, zich uitrusten met raketten en een grote basis voor terreuraanvallen tegen Israel worden.

Ook de oppositionele Arbeidspartij heeft bij monde van professor Shlomo Ben Ami de EU-verklaring als een schadelijke en onnodige inmenging in het Israelisch-Palestijnse vredesproces veroordeeld. Volgens hem moet de uitkomst van het vredesoverleg door Israel en de Palestijnen worden bepaald. Dat de EU Yasser Arafat een diplomatieke zege op Israel heeft bezorgd, schreef Ben-Ami toe aan het diplomatieke isolement waarin Netanyahu Israel heeft gemanoeuvreerd. Volgens commentatoren heeft Arafat Israels dreigementen tegen de uitroeping van een Palestijnse staat weten om te buigen tot belangrijke diplomatieke winst op Israel.