Internationale beurzen

LONDEN

De beurs van Londen was vanochtend in de ban van de stijgende olieprijzen. Een barrel (vat van 159 liter) noteerde vanochtend boven de 14 dollar. Dat vertaalde zich in hogere koersen van BP Amoco (22 pence op 1033) en Shell (1,4 procent winst). Ook wapenfabrikant British Aerospace profiteerde van de hogere olieprijs. Aangenomen wordt dat de financiële positie van Saoedi-Arabië, dat een grote wapenorder bij BAe heeft uitgesteld wegens geldgebrek, door de stijgende olieprijs zal verbeteren waardoor de order aan BAe alsnog kan worden geëfectueerd. Mede door deze ontwikklelingen steeg de FTSE-index na het middaguur met 44,7 punten naar 6129,7.

FRANKFURT

De DAX-index op de beurs van Frankfurt won vanochtend 9,25 punten op 4869,51. Ondanks het feit dat zakenbank Goldman Sachs in een rapport heeft aangestipt dat de rek er een beetje uit is op de Duitse effectenmarkt.

Autofondsen en de banksector stonden onder druk. Volkswagen moest 1,4 procent op de koers inleveren. Beleggers hadden hogere winstcijfers van het concern verwacht.

PARIJS

Op de beurs van Parijs trok Renault vanochtend de aandacht. Het aandeel won bijna drie procent vooruitlopend op de fusiebesprekingen met de Japanse autofabrikant Nissen, die dit weekeinde worden gehouden. Beleggers verwachten dat de deal dit weekeinde definitief wordt afgerond. De CAC-index steeg 11,87 punten naar 4137,01

TOKIO

De beurs van Tokio is vandaag hoger gesloten. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen steeg 30,95 punten (0,2 procent) tot 16.016,99 punten. Hogere koersen op Wall Street en Japans internetnieuws dreven de aandelenkoersen omhoog. Vooral bedrijven die bekendmaakten iets met het internet te willen doen, waren in trek. Ook Sony was populair omdat het samen met de Britse muziekuitgeverij EMI internetsites gaat ontwikkelen voor de promotie van hun sterren, zoals Lauryn Hill en de Spice Girls.

NEW YORK

De aandelenkoersen op de effectenbeurs in New York hebben donderdag weer de weg omhoog gevonden. De Dow Jones-index sloot 169,55 punten (1,75 procent) hoger op 9836,39 punten. De koersen werden omhoog geduwd door de financiële waarden en de technologiefondsen. De NAVO-bombardementen in Servië speelden op de New Yorkse beursvloer geen rol.

Veel meer werd gekeken naar ander nieuws. Zo maakte IBM bekend dat het samen met de Spaanse telefoonmaatschappij Telefonica de Latijns-Amerikaanse internetmarkt gaat veroveren. Beleggers waardeerden dit. Het aandeel van de computergigant steeg met ruim 1 procent.

Ook de andere technologiefondsen deden het goed na enkele dagen van flinke koersdalingen. Zo steeg halfgeleiderproducent Micron Technologies behoorlijk na goede kwartaalcijfers. Microsoft stond in de belangstelling omdat het er steeds meer op gaat lijken dat een rechtzaak tegen de softwaregigant wordt geschikt.