Huisbankiers dwingen Delft Instruments tot maatregelen

Delft Instruments gaat onder druk van zijn banken de reorganisatie intensiveren waar afgelopen najaar mee is begonnen. Dat zegt financieel directeur M. Dekker van Delft Instruments in een toelichting op de `teleurstellende' jaarcijfers over 1998.

Delft Instruments, fabrikant van medische en industriële apparatuur, probeert het eigen vermogen van Delft Instruments op te krikken. Zo wordt bijvoorbeeld het hoofdkantoor in Delft verkocht. De afgeslankte directie trekt in bij dochterondernemingen in Delft waar door een eerdere reorganisatie in oktober plaats vrij is gekomen.

Verder moeten de voorraden en debiteuren met veertig miljoen gulden (twintig procent) worden teruggebracht. ,,En we rekenen voor dit jaar weer op winst, dus die komt ook ten bate van het eigen vermogen'', zegt een optimistische Dekker.

Aan de dochterondernemingen van Delft Instruments worden hardere rendementseisen gesteld. Dekker: ,,Als ondernemingen niet voldoen aan een jaarlijkse omzetgroei van zeven procent, worden ze afgestoten.''

Op de gewone bedrijfsuitoefening leed Delft Instruments vorig jaar een verlies van 6 miljoen gulden op een omzet van 380 miljoen gulden. In 1997 werd nog 14 miljoen gulden winst gemaakt. De reorganisatiekosten (51 miljoen gulden) drukten het Delftse bedrijf, ondanks de opbrengst van verkoop van Enraf Nonius nog dieper in de rode cijfers. Hierdoor komt het totale verlies over 1998 uit op 43 miljoen gulden.

De solvabiliteit (een indicatie voor de mogelijkheid van een bedrijf om toekomstige schulden op te vangen met eigen geld) van Delft Instruments daalde door het verlies en de reorganisatiekosten tot voor banken onacceptabele laag niveau.

,,De solvabiliteit zakte niet alleen onder onze eigen doelstelling, maar ook onder die van onze huisbankiers ABN Amro, ING en Fortis'', zegt Dekker die drie maanden geleden bij Delft Instruments aan de slag ging.

De banken dreigen nu niet langer zonder meer leningen aan Delft Instruments te verstrekken. Het bedrijf zit nu om de tafel met de banken om tot een oplossing te komen.

In oktober werd naar aanleiding van een slechte omzet in de eerste helft van 1998 al een reorganisatie doorgevoerd. ,,Een kwart van de omzet kwam uit onrendabele activiteiten'', aldus de financieel directeur. In oktober werden 140 van de 1200 werknemers ontslagen en de verliesleidende apparatenfabriek Old Delft in Leeuwarden verkocht aan investeringsmaatschappij Manaus.

Ook het voortbestaan van de defensietak van Delft Instruments is onzeker. Door een aantal vervroegde orders van de Landmacht kon in mei van het vorig jaar voorkomen worden dat deze sector meteen werd afgestoten. Dekker sluit niet uit dat de kwakkelende defensiepoot op een later tijdstip alsnog in de verkoop wordt gedaan.