Hiephiephoera-yoghurt!

In Japan woont een boer en die heeft koeien. Met de melk daarvan maakt hij yoghurt. Hij heeft gemerkt dat de melk van de ene koe anders smaakt dan die van de andere. De yoghurt daarom ook. Op de pot waarin hij de yoghurt van een bepaalde koe heeft gedaan, heeft hij ook de naam van die koe geschreven. Je kunt dus om yoghurt van Arabella (echte Japanse koeiennaam) vragen maar het kan zijn dat je de yoghurt van Josephina (ook heel Japans) lekkerder vindt. Dan koop je gewoon die.

Alle yoghurt is gezond, maar dat wisten we al. Elke hap yoghurt die je neemt, maakt dat je een minuut langer leeft. Zeggen ze. Daarom is het altijd tijd voor veel yoghurt. Uit welk land dan ook. Met Japanse, en natuurlijk ook met Nederlandse yoghurt, kun je heel lekker Indiase yoghurt maken. Raita noemen ze dat in India.

Een halve komkommer schillen en raspen. Zout erop strooien. Tien minuten wachten en dan zoveel mogelijk vocht eruit knijpen. Een halve teen knoflook heel, heel fijn snijden en samen met de komkommer bij de yoghurt doen. Om die echte, bijzondere Indiase smaak te krijgen heb je komijnzaad nodig. Een schepje daarvan roosteren in de koekenpan en dan malen in de schone koffiemolen. Door de yoghurt mengen en ook nog wat rode peper in poedervorm en wat zout. Je kunt er eventueel ook een groen blaadje munt op leggen.

En dan `Lang zullen we leven!' erbij zingen.