EU steunt Palestijns recht op staat

De Europese Unie heeft gisteren haar steun uitgesproken voor een onafhankelijke Palestijnse staat in een verklaring die in coördinatie met de Verenigde Staten tot stand is gekomen.

De verklaring, die vannacht aan het eind van de driedaagse Europese top in Berlijn werd uitgegeven, werd door Israel zeer scherp veroordeeld, maar als ,,historisch'' geprezen door de Arabische Liga.

De verklaring is bedoeld om de Palestijnse leider, Yasser Arafat, te compenseren voor zijn – nog niet officieel uitgesproken – bereidheid om ervan af te zien op 4 mei, wanneer de in de Akkoorden van Oslo vastgelegde periode van vijf jaar van de Palestijnse autonomie afloopt, eenzijdig een Palestijnse staat uit te roepen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.

De afgelopen weken heeft Arafat ontmoetingen gehad met Europese en Amerikaanse leiders, onder wie, eerder deze week, ook president Clinton. Daarbij heeft hij zich ingespannen garanties los te krijgen dat een later uit te roepen Palestijnse staat internationale erkenning krijgt. Bovendien heeft hij Europa en de VS gevraagd een nieuwe tijdslimiet vast te leggen voor afsluiting van de onderhandelingen met Israel over de definitieve status van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, om te verhinderen dat Jeruzalem deze verder traineert. De VS weigerden deze week zich vast te leggen op een nieuwe tijdslimiet, maar beloofden na de Israelische verkiezingen van 17 mei te zullen aandringen op versnelling van de onderhandelingen. Er zal geen sprake zijn van een open einde, aldus Amerikaanse functionarissen.

In de nieuwe Europese verklaring staat dat de Palestijnen ,,permanent en onbeperkt recht'' hebben ,,op zelfbeschikking, met inbegrip van de optie van een eigen staat''. De EU zegt uit te kijken naar ,,prompte uitoefening van dit recht''. In de verklaring wordt echter geen datum genoemd. De EU roept de partijen op ,,zich in te spannen via onderhandelingen tot een oplossing te komen op basis van bestaande akkoorden en zonder afbreuk te doen aan dit recht, dat aan geen enkel veto is onderworpen''. De EU is bereid ,,erkenning van een Palestijnse staat te overwegen als het moment daar is'' in overeenstemming met genoemde uitgangspunten. (AFP, AP, Reuters)