Enquêtecommissie wijst eis van El Al af

De parlementaire enquêtecommissie die de toedracht en de nasleep van de Bijlmerramp van 1992 onderzoekt, gaat niet in op de eis van El Al tot rectificatie van enkele opmerkingen van haar kant over de Israelische luchtvaartmaatschappij. Dit heeft Commissievoorzitter Th. Meijer gisteren de advocaat van El Al, R. Polak, in een summiere brief laten weten.

El Al stelt dat de commissie twee weken geleden ten onrechte heeft verklaard dat de maatschappij al kort na de ramp in de Bijlmer de volledige vrachtdocumentatie van de noodlottige vlucht in handen had gekregen. De Israelische maatschappij heeft altijd gezegd dat zij die juist niet had.

Ook tekende Polak namens El Al bezwaar aan tegen de manier waarop de commissie begin februari suggereerde dat El Al bewust informatie over de gevaarlijke aard van de lading achterwege zou hebben gehouden. El Al zei de staat aansprakelijk te willen stellen voor geleden schade en stelde de individuele leden van de commissie bij voorbaat aansprakelijk voor hun aandeel in het eindrapport, dat uiterlijk 22 april wordt verwacht.

Geprikkeld schrijft Meijer: ,,De Enquêtecommissie betreurt het in hoge mate dat u namens El Al door middel van aansprakelijkheidsstelling van de Staat der Nederlanden en zelfs de leden van de Commissie in persoon tracht de inhoud van het rapport te beïnvloeden.''