Een museum om zelf in te schilderen

Met verfvlekken op zijn neus en penselen die uit zijn broekzak steken komt kunstenaar Jochem het Jeugd Atelier Museum (JAM) in Heerenveen binnengestormd. Wat is er aan de hand? Zijn schilderijen die hij voor een tentoonstelling moet inleveren zijn allemaal verbrand. Wat nu? Jochem vraagt of de leerlingen van groep 3 van basisschool `De Commanderije' hem willen helpen. De kinderen zijn juist op bezoek in het JAM, dat onlangs werd geopend in een oud, opgeknapt schoolgebouw.

Voordat Jochem binnenkwam hebben de leerlingen eerst allemaal kindertekeningen bekeken. De opdracht van tekenjuf Leontien was om uit de bijna honderd tekeningen een gek, mooi of lelijk schilderij te kiezen. Mooi vinden veel kinderen een tekening van Lisa Faber (9) die zichzelf tekende met haar paard. Sharoni (7) en haar vriendinnetje vinden de tekening van een danseres met dikke rose lippen en een zwart staartje de mooiste. Vooral de blauwe schoenen vinden ze erg leuk.

Het JAM is het eerste museum in Nederland waar kinderen zelf tekeningen en schilderijen kunnen maken, die ook meteen in het museum aan de muur kunnen komen te hangen. Dat weet kunstenaar Jochem natuurlijk, die de hulp van de Heerenveense schoolkinderen inriep. Hij drukt ze op het hart dat niemand mag weten dat niet hij, maar de kinderen de schilderijen gemaakt hebben. Dat betekent dat de kinderen in de stijl van Jochem moeten schilderen. Gelukkig hangt er nog één doek in het museum van Jochem. Daarop heeft hij omgekeerde bootjes getekend, water, een rode streep en bomen. ,,Kunnen jullie alsjeblieft iets dergelijks maken, zodat niemand ontdekt dat jullie de schilderijen gemaakt hebben?' Dat beloven de kinderen.

Ze kruipen achter een echte schildersezel en krijgen een palet in hun hand. Sharon heeft er zin in. ,,Ik heb oude kleren aan, die vies mogen worden.' Ze helpt Jochem graag. ,,Dit is leuk, ik kan heel goed tekenen.' Ze schildert gele bootjes en dennenbomen. Haar overbuurman Wouter schildert een groot rood schip met een blauwe mast. ,,Thuis heb ik ook een palet, waar we paaseieren mee kleuren', vertelt hij. Hij mengt de kleuren geel, rood en donkerblauw en tovert zo een prachtige mosgroene kleur tevoorschijn. Sadé (6) heeft allemaal witte en blauwe stippen op haar tekening gezet. Thuis tekent ze ook veel. ,,Onze kelder ligt vol papier. Ik teken meestal een paard of een boot.' Ze schildert een blauwe zee en een blauwe boot, die lichtblauwe rookwolken uit de schoorsteen blaast. Daarna zet ze met ferme penseelstreken lichtbruine takken op haar tekening. Jochem is razend enthousiast over de gemaakte tekeningen. Na afloop worden ze opgehangen in het lokaal.

Het Jeugd Atelier Museum is een idee van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL). Studenten van de afdeling `kunst en educatie' van deze school geven er les aan kinderen van basisscholen. De studenten leren hoe ze les moeten geven en de kinderen leren weer dingen over kunst, bijvoorbeeld hoe je naar een schilderij kunt kijken. De meeste musea zijn te saai voor kinderen, vindt een van de bedenksters van het JAM, Hetty Hartogsveld van Noordelijke Hogeschool: ,,Maar dit museum is speciaal voor kinderen en kunst die kinderen maken.'

In het JAM wordt elke zaterdag en zondag open atelier gehouden tussen 13.00 en 17.00 uur. Kinderen kunnen er dan onder leiding van studenten kleien, schilderen, tekenen èn (als er een verjaardagsfeestje wordt gehouden) zelf taartjes bakken.

Jeugd Atelier Museum Heerenveen, Minckelersstraat 11, Heerenveen. Inl. 0513- 622 34 08

Jeugd Atelier Museum

In het artikel Een museum om zelf in te schilderen (in de krant van vrijdag 26 maart, pagina 30) stond een verkeerd telefoonnummer vermeld. Het juiste nummer van het Jeugd Atelier Museum in Heerenveen is: 0513 623408.