Duitsland pakt Turkse `terrorist'

De Duitse politie heeft gisteren in Keulen de Turkse moslim-fundamentalist Metin Kaplan gearresteerd wegens het opzetten van een terroristische organisatie. Kaplan riep in 1988 in Turkije op tot een heilige oorlog om ,,het Turkse marionettenbewind'' omver te werpen en te vervangen door een te herstellen kalifaat. Kaplans vader, Cemaleddin, ontvluchtte na de militaire coup van 1980 Turkije, waar hij bekend stond als de Zwarte Ayatollah. Kaplan senior kreeg de vluchtelingenstatus in de Bondsrepubliek, waar hij in 1984 de beweging Islamitische Staat oprichtte en de bijnaam `Khomeini van Keulen' verwierf. Na zijn dood in 1985 nam zijn zoon Metin de leiding van de beweging over. Volgens het federale openbaar ministerie in Karlsruhe hebben Kaplans aanhangers ,,aanslagen voorbereid'' in Istanbul. (AFP, AP)