Buikdanseressen mogen niet op Haj

Egypte's hoogste islamitische schriftgeleerde heeft bepaald dat buikdanseressen en actrices niet mogen deelnemen aan de Haj, de jaarlijkse grote pelgrimstocht naar Mekka, die gisteren is begonnen. Dat heeft de Egyptische krant Al-Ahrar gisteren gemeld.

Groot-mufti sjeik Nasr Farid Wasel bepaalde in een fatwa (decreet) dat de islam vrouwen niet toestaat geld te verdienen met een publiek optreden. Als dat toch gebeurt, mag het daarmee verdiende geld niet worden gebruikt om het naleven van religieuze plichten te bekostigen. De Haj is de vijfde zuil (fundament) van de islam, en iedere moslim wordt geacht ten minste eenmaal in zijn leven op pelgrimstocht te gaan.

,,De Haj van de buikdanseressen en de actrices is ongeldig als ze niet tot inkeer komen'', aldus de fatwa van sjeik Wasel. De Groot-mufti, die door de regering is benoemd, heeft groot moreel gezag, en zijn fatwa's hebben veel zeggingskracht.

Egyptische kranten hebben gemeld dat tientallen prominente filmsterren en buikdanseressen, onder wie de beroemde Fifi Abdou, onder de 80.000 Egyptenaren zijn die dit jaar op Haj naar Saoedi-Arabië zijn gegaan. De fatwa belicht weer eens hoe de Egyptische autoriteiten toelaten dat het moslim-fundamentalisme sluipend oprukt.

In totaal twee miljoen pelgrims, van wie ongeveer een miljoen buitenlanders, hebben zich voor de Haj in het gebied van Mekka verzameld. Volgens de Saoedische autoriteiten zijn er als gevolg van de economische crisis in Azië circa 200.000 minder pelgrims dan vorig jaar uit het buitenland gekomen. Het aantal Indonesische pelgrims bijvoorbeeld is van 230.000 vorig jaar tot 70.000 nu teruggelopen. (AFP, AP)