Bij Philips wordt het weer rustig

Van een mogelijk conflict tussen topman Boonstra en scheidend commissaris Maljers was gisteren op de aandeelhoudersvergadering van Philips niets te merken. Bij Philips ,,zal het de komende jaren wel weer wat rustiger worden''.

In het licht van de schijnwerpers leken de naast elkaar gezeten president Boonstra en scheidend president-commissaris F. Maljers het gisteren op de aandeelhoudersvergadering van Philips nog redelijk met elkaar te kunnen vinden. Maar over de reden van zijn vroegtijdig vertrek wilde Maljers weinig kwijt.

Op een vraag van directeur P. de Vries van de Vereniging van Effecten Bezitters (VEB) over het grote verloop van bestuurders en commissarissen antwoordde Maljers na enig aandringen: ,,Dat soort veranderingen in een organisatie hebben een cyclisch karakter. Philips was in het afgelopen jaar op de top van de cyclus. De komende jaren zal het wel weer wat rustiger worden.''

In zijn terugblik op het afgelopen jaar herhaalde Boonstra gisteren dat Philips marktaandeel heeft gewonnen, ondanks de problemen in de tweede helft van 1998. De eerste twee maanden van 1999 zijn volgens hem goed verlopen.

M. Maatman eiste gisteren namens grote pensioenfondsen (onder meer het ABP en PGGM) dat Philips de verlenging van een in 1989 voor tien jaar vastgelegde beschermingsconstructie op de agenda zou zetten. Een stichting heeft het recht preferente aandelen in Philips te kopen als het bedrijf bedreigd wordt door een vijandige overname. Mateman ving bot. Volgens Philips' juridisch specialist M. Raaijmakers is de beschermingsregeling eind vorig jaar automatisch verlengd tot 2004.

De stilzwijgende verlenging komt op een moment dat Philips in de Verenigde Staten een juridische strijd voert over de beschermingsconstructie die de Amerikaanse chipmaker VLSI heeft opgetuigd tegen een vijandig bod. Raaijmakers wees er op dat een sterke positie van een getroffen vennootschap in een vijandigde overname ook de aandeelhouders ten goede kan komen. In Philips' overnamestrijd zou de tussenkomst van de directie van VLSI kunnen resulteren in een hoger bod.

Een van de aandeelhouders stelde gisteren de splitsing van Philips maar weer eens aan de orde. Dit scenario, actueel bij het aantreden van Boonstra, is wat op de achtergrond geraakt. Boonstra was duidelijk. Het ligt, zei hij, ,,niet voor de hand'' dat Philips op de roep om splitsing zal ingaan. Daarvoor zijn de onderdelen van het concern te ,,geïntegeerd'' en ,,verbonden''.

In het licht van deze opmerking is het interessant dat Maljers de nieuw aan te stellen commissaris en Vendex-topman J. Hessels prees met een opmerkelijke introductie: Hessels is, stelde Maljers vast, de man die met succes een grote ondernemingsgroep wist op te delen in drie zelfstandige beursgenoteerde bedrijven.