Antonio Pappano dirigent bij de Royal Opera

Het Royal Opera House Covent Garden in Londen heeft officieel het al enige tijd rondgaande gerucht bevestigd dat de Amerikaanse dirigent Antonio Pappano in 2002 Bernard Haitink zal opvolgen als muzikaal directeur. Haitink leidt de Royal Opera sinds 1988. Pappano, die een contract heeft voor vijf jaar, is nu nog muzikaal directeur van de Brusselse Nationale Opera, waar hij tot eind 2003 in functie blijft. In Londen wordt hij naast Sir Anthony Dowell van het Royal Ballet ook een van de twee artistiek directeuren van het theater Covent Garden, waarin beide gezelschappen optreden. De 39-jarige Pappano werd in Londen geboren als zoon van Italiaanse ouders, die hem op zijn dertiende meenamen naar de Verenigde Staten. Daar begon hij op zijn zeventiende als repetitor bij de New York City Opera. Als dirigent stond Pappano onder andere voor de Berliner Philharmoniker en hij is eerste gastdirigent van het Israelisch Philharmonisch Orkest. (ANP)