Akkoord over standaard zaktelefonie

De Zweedse telefoonproducent Ericsson en het Amerikaanse Qualcomm hebben een schikking getroffen in een geschil over een mondiale nieuwe standaard voor communicatie tussen zaktelefoons.

Daarmee is een stap gezet op weg naar een nieuw systeem met een hoge capaciteit dat het verzenden van videobeelden of Internetverkeer via de zaktelefoon mogelijk maakt. Met de overeenkomst is waarschijnlijk ook een handelsconflict van de baan tussen de Verenigde Staten en Europa. Qualcomm heeft belangrijke patenten op het gebied van de zogeheten CDMA-standaard, een technologie waarvan het gebruik in de Verenigde Staten snel toeneemt. Ericsson ondersteunt de zogeheten GSM-standaard, veruit de belangrijkste technologie in onder meer Europa.

Qualcomm en Ericsson hebben afgesproken hun patenten met elkaar uit te ruilen. Bovendien zal Ericsson een deel van de Amerikaanse activiteiten van Qualcomm overnemen op het gebied van netwerken voor mobiele communicatie. Volgens financieel analisten zou daarmee een bedrag gemoeid kunnen zijn van zo'n miljard dollar.

Volgens Qualcomm en Ericsson betekent de overeenkomst tussen beide bedrijven dat de juridische blokkades om snel tot een wereldstandaard te komen, zijn opgelost. Beide bedrijven zullen de regelgevers in de telecommunicatie gezamenlijk goedkeuring vragen voor de nieuwe zogenoemde 3G-standaard. Goedkeuring van de standaard door de telecomtoezichthouder ITU zou dan mogelijk zijn in november van dit jaar.

Telefoons die gebruik maken van deze nieuwe standaard worden in het jaar 2002 op de markt gebracht. Tot die tijd zullen mobiele bellers moeten leven met verschillende standaarden.

,,Met de keuze voor 3G (...) hebben Qualcomm en Ericsson de weg vrij gemaakt voor de groei van wereldwijde draadloze communicatie gebaseerd op [de Amerikaanse standaard] CDMA'', aldus bestuursvoorzitter I.M. Jacobs van Qualcomm.

Op de effectenbeurs is de bereikte overeenstemming met enthousiasme begroet. De aandelen Qualcomm en Ericsson boekten allebei aanzienlijke koersstijgingen. Expansie van de CDMA-standaard naar de rest van de wereld biedt waarschijnlijk ook extra mogelijkheden aan Amerikaanse telecomfabrikanten zoals Motorola en Lucent Technologies, het bedrijf waarmee Philips tot eind vorig jaar nog een joint-venture deelde.