VN-rapport: bevolking Irak rechteloos

De schendingen van de rechten van de mens in Irak behoren tot de ernstigste sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat schrijft de speciale VN-rapporteur voor Irak, Max van der Stoel, in een rapport voor de jaarlijkse zitting van de VN-Commissie voor de rechten van de mens in Genève. Volgens Van der Stoel, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, ,,heeft het zittende regime in Irak een einde gemaakt aan de rechten op leven, vrijheid, lichamelijke integriteit en de vrijheden van denken, meningsuiting, vereniging en vergadering''. Hij stemt in met de conclusies van de Veiligheidsraad dat het Iraakse bewind ,,een bedreiging vormt voor vrede en veiligheid in de regio''. De rapporteur stelt vast dat ,,alleen al de suggestie dat iemand geen aanhanger is van de president (Saddam Hussein) het vooruitzicht opent op de doodstraf''. Het rapport meldt dat in de laatste maanden van 1998 honderden executies van gevangenen zijn uitgevoerd tijdens een `schoonmaakcampagne' in Iraakse gevangenissen, waarmee het totale aantal terechtgestelde gedetineerden sinds 1997 op 2.500 komt. (AP, Reuters)