Videotheken boos om concurrentie van bibliotheken

Videotheken trekken ten strijde tegen bibliotheken. Die betichten zij van oneerlijke concurrentie bij de verhuur van videobanden omdat zij gebruik maken van overheidsubsidies en geen extra auteursrechten betalen.

De videotheken stellen dat zij twee tot drie keer meer moeten betalen voor een band. Het geld dat zij erin steken is voor eigen risico, aldus de brancheorganisatie NVDO. Daardoor kunnen bibliotheken lagere prijzen vragen dan de videoverhuurders. Aan die scheve verhoudingen moet een einde komen, meent de NVDO.

Directeur W. van Teeseling erkent dat de bibliotheken met educatieve programma's en documentaires een ander assortiment voeren. Maar volgens hem hebben ze tegenwoordig steeds vaker speelfilms in hun collectie. ,,De film Titanic ligt daar nu ook op de plank.''

Hoe groot de inkomstenderving voor de sector is, kan de NVDO niet aangeven. ,,Ik wil ook helemaal geen discussie over cijfertjes. Ik wil alleen gelijke regels in de slag om de consument'', aldus Van Teeseling. Zijn club, die ruim achthonderd videotheken vertegenwoordigt, heeft inmiddels een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa). (ANP)