Van Miert president Nijenrode

De afgetreden Belgische Eurocommissaris K. van Miert (57) is voorgedragen om volgend jaar N. Peper-Kroes op te volgen als president van de Universiteit Nijenrode. De voordracht is afkomstig van de huidige president en behoeft de instemming van de Raad van Toezicht.

Van Miert is als commissaris concurrentiebeleid demissionair sinds de Europese Commissie en bloc aftrad. Dat gebeurde begin vorige week na overhandiging van een rapport van het comité van wijzen over corruptie. De leden van de commissie kregen het verwijt dat ze geen verantwoordelijkheidsbesef hadden getoond. Van Miert was daar verontwaardigd over.

Nadat het besluit was gevallen om op te stappen, maakte Van Miert duidelijk dat hij weer een baan in het onderwijs ambieert. De socialist was tussen 1978 en 1994 als hoogleraar verbonden aan de Vrije Universiteit van Brussel.

Internationale concerns als Boeing, Volkswagen en British Airways kregen bij het realiseren van hun fusieplannen in de afgelopen tien jaar te maken met de voormalige voorzitter van de Vlaamse Socialistische Partij. Eind jaren tachtig raakte Van Miert betrokken in het Agusta-schandaal. Om de aankoop van nieuw materieel voor het Belgische leger gesmeerd te laten verlopen had de helicopterfabriek onder meer aan de Socialistische Partij een bijdrage van drie miljoen gulden overgemaakt. Bij Van Miert werd huiszoeking verricht, maar bewijzen voor zijn betrokkenheid zijn nooit gevonden.

Ex-minister van verkeer en waterstaat N. Peper-Kroes heeft de functie bij de onderwijsinstelling in Breukelen reeds acht jaar vervuld.