TV COMPONISTEN

,,Ik ben een componist van alle genres. Ik schrijf net zo lief een symfonisch werk voor Jaap van Zweden als een meezingliedje voor Kinderen voor Kinderen of achtergrondmuziek voor een Frans warenhuis.'' Zijn flexibiliteit heeft componist en muzikant Tonny Eyk naar eigen zeggen te danken aan zijn muzikale vorming binnen het variétégenre. Al op zijn veertiende stond hij als beroepsaccordeonist in Hecks lunchroom op het Amsterdamse Leidseplein. De opkomst van de televisie maakte hij van heel dichtbij mee; zowel de opening van het tweede Nederlandse tv-net als de eerste kleurenuitzending werd door hem muzikaal omlijst. Hele generaties groeiden op met zijn composities voor series als De stille kracht, De zevensprong en Hollands Glorie. Zijn herkenningstunes voor Toppop, Nederland 1, Avro's Week-end Kwis en Studio Sport zijn ondertussen klassiekers.

,,Het geheim van een goede tune is de keuze van de juiste akkoorden'', aldus Eyk. ,,Na een paar keer horen moeten de mensen thuis zijn. Het is een visitekaartje dat hoogstens 20 seconden duurt, voor een jingle heb je zelfs niet meer dan 4 of 5 seconden. Het is dus altijd eindeloos puzzelen voor je de juiste notencombinatie gevonden hebt. Voor de `stationcall' van de NOS heb ik wel 150 varianten van C-G-F geprobeerd. Ik heb mezelf daar helemaal gek mee gemaakt.''

Muzikale vormgeving op de Nederlandse televisie is volgens veteraan Eyk (57) tegenwoordig te geforceerd modern. ,,Men vergeet dat het om herkenbaarheid en het onderstrepen van emoties gaat. Zo heeft de nieuwe baas van de NOS de herkenningsmelodie van Studio Sport laten vervangen door een tune in mindertoonsoort. Het is een heel neerslachtig deuntje en dat terwijl sport een feest is!''

(Foto NRC Handelsblad, Vincent Mentzel)