THEATER

Mussen en Zwanen II

Virtuoze relatiekomedie van Haye van der Heyden: vier acteurs in cabareteske scènes over liefde en lusteloosheid. 26, 27 maart Amsterdam Nieuwe de la Mar, 30 maart Zutphen Hanzehof, 1 april Arnhem Stadsschouwburg.

Anna Karenina

Toneelbewerking van Kristien Hemmerechts en Carel Alphenaar van Leo Tolstojs beroemde roman. Zeker gezien de lijvigheid ervan, is de enscenering van Guy Cassiers wonderlijk compleet en genuanceerd. Het origineel evenaren in grootsheid doet de voorstelling niet, maar dat is misschien wel te veel gevraagd. 26 maart Alkmaar De Vest, 31 maart, 1 april Haarlem Toneelschuur.

Nieuwe Show

Hans Liberg verbindt muziek uit alle tijden en windstreken aan een spervuur van grappen, en speelt ook op verzoek. 26, 27 maart Utrecht Stadsschouwburg, 30 maart Oosterhout De Bussel, 31 maart Stadskanaal Geert Teis, 1 april Winschoten De Klinker.

Scheve Bomen

Vincent Bijlo schept scherpzinnig vermaak over het huiselijk bestaan van een blinde cabaretier. 27 maart Hardenberg De Voorveghter, 31 maart, 1 april Breda Chassé Theater.

Theatertournee 1999

Liesbeth List zingt, met vijf popbegeleiders, nieuw repertoire en oude nummers (Brel, Shaffy) die weer als nieuw klinken. 27 maart Zierikzee Mondragon, 1 april Alkmaar De Vest.

Hype

Voortdurend verrassend parodieëncabaret door de Vliegende Panters,die elk genre lijken te beheersen en al die genres kunnen laten ontsporen. 26 maart Assen De Kolk, 27 maart Bladel Den Herd, 1 april Enschede Twentse Schouwburg.

Kerstmis In April

Maarten van Roozendaal zingt de blues zoals die zelden wordt gezongen: bizar, weemoedig en voortdurend onvoorspelbaar. 27 maart Zwolle Odeon.

Hamlet

In de regie van Johan Doesburg bij Het Nationale Toneel. Intelligente, strak geregisseerde voorstelling over het conflict tussen denkkracht en vertwijfelde angst voor waanbeelden. Sterke rollen van Gijs Scholten van Aschat als Hamlet, Will van Kralingen als Gertrude, Rik van Uffelen als Claudius en vele anderen. 26 maart Groningen Stadsschouwburg; 27 maart Deventer de Leeuwenbrug; 29 maart IJmuiden Stadsschouwburg, Velzen; 30 maart Gouda Goudse Schouwburg; 31 maart Enschede Twentse Schouwburg.

Dunk

Droogkomische grappen en onverwachte wendingen door de kluchtige cabaretier Reinder van der Naalt. 26 maart Arnhem Stadsschouwburg, 30 maart Alkmaar De Vest, 31 maart Rijswijk Schouwburg, 1 april Dieren Theothorne.

En verder

Heerlijk Duurt Het Langst Gewetensvolle reconstructie van de debuut-musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink in charmante jaren-zestig-retro-stijl. Met Jasperina de Jong en Jenny Arean afwisselend in de hoofdrol. 26, 27 maart Breda Chassé Theater, 29 t/m 31 maart Leeuwarden De Harmonie, 1 april Stadskanaal Geert Teis; Kalm aan en rap een beetje Herman Finkers met een nieuwe stortvloed aan droogkomische grappen over alles en niets. 26, 27 maart Heerlen Stadsschouwburg, 30, 31 maart Middelburg Stadsschouwburg; De waker, de slaper & de dromer Youp van 't Hek, grof en poëtisch tegelijk, over de verburgerlijking van een groep studenten die had gezworen nooit in de rat race verzeild te zullen raken. 26 maart Venray De Beejekurf; 29 maart t/m 1 april Den Bosch Theater aan de Parade.