Spanje

Tekenaars in Guggenheim

Het spectaculaire titanium-gebouw van het Guggenheim Museum in Bilbao wordt op dit moment gebruikt als decor voor de meest recente James Bondfilm. De opnames verhinderen niet dat het museum gewoon toegankelijk blijft. Naast de vaste collectie moderne kunst is er tot en met 16 mei de tentoonstelling Van Dürer tot Rauschenberg te zien. Vijfhonderd jaar kunstontwikkeling bijeen gebracht in de vorm van meer dan honderd tekeningen van 22 kunstenaars. Dürer, Rubens, Rembrandt tot en met Gustav Klimt, Egon Schiele en Oskar Kokoschka. Tot half mei in het Guggenheim, De Durero a Rauschenberg: La Quintaesencia del Dibujo. Bilbao, Abandoibarra 2. Inl 00-34944359000.

Xacobeo '99

Afgezien van de millenniumwisseling is 1999 een bijzonder jaar voor wandelaars. Wie deze maanden de bedevaart naar Santiago de Compostella loopt, wordt in de Galicische hoofdstad beloond met een reeks bijzondere evenementen in het kader van de Xacobeo '99. Van kerkelijke zijde is men er wat minder mee in zijn nopjes, maar de regioregering heeft 1999 uitgeroepen tot een bijzonder jaar voor de bedevaart. En dus zijn er de komende maanden rockconcerten, vuurwerken en tentoonstellingen voor wie uiteindelijk vermoeid in Santiago arriveert. Informatie over evenementen en reizen bij TurGalicia.Inl 00-34981542543.

Miró

Het museum Joan Miró in Barcelona, dat al de moeite waard is vanwege zijn fraaie hoge ligging op de Montjuïc , heeft zijn vaste collectie grondig aangepast. Niet alleen zijn veel werken van Miró aan de tentoonstelling toegevoegd, ook de opzet is vernieuwd, waarbij nieuwe informatie is verwerkt over de persoon en het werk van deze invloedrijke Catalaanse schilder. Goede aanleiding voor een bezoek. Fundació Joan Miró, Parc de Montjuïc, Barcelona. Inl 00-34933291908.

En verder

Eigentijdse Flamenco-dans van Nuevo Ballet Español met Sangre Flamenca Teatro de Madrid 00-3491405274; Vanaf 23 t/m 28 maart Flamenco-festival van Madrid inl en res ia Caja Madrid 00-34902488488; El Greco, Identidad y Transformación, grote overzichtstentoonstelling tot 16 mei in het Museo Thyssen-Bornemisza, Paseo del Prado 8 Madrid 00-34914203944. Open van 10-19u. Ma gesloten.