Sijtje van der Lende stapt op als bondscoach

Sijtje van der Lende is opgestapt als bondscoach van de kernploeg vrouwen allroundschaatsen. De kernploeg zal mede op verzoek van de schaatssters worden ontbonden. Vrijwel zeker komt er volgend seizoen een kernploeg allround met mannen én vrouwen, getraind door Henk Gemser, naar het voorbeeld van de succesvolle gemengde sprintploeg van Peter Mueller.

In een evaluatiegesprek met Van der Lende over het afgelopen seizoen bekritiseerde het bestuur van de schaatsbond haar communicatieve vaardigheden. Het bondsbestuur deed dat op grond van gesprekken met de schaatssters uit haar ploeg. De Friezin trok haar conclusies en besloot haar functie neer te leggen.

De kernploeg van Van der Lende bestond afgelopen seizoen uit drie vrouwen: Barbara de Loor, Renate Groenewold en Sandra Zwolle. De Loor gaf twee maanden geleden ondanks een flinke progressie onder Van der Lende al te kennen dat ze volgend seizoen deel wil uitmaken van een gemengde ploeg. Sandra Zwolle besloot te stoppen met schaatsen.

Oud-schaatsster Van der Lende trad twee jaar geleden als eerste vrouwelijke bondscoach in dienst van de KNSB. Al na een jaar zag zij Europees kampioene allround Tonny de Jong en Annamarie Thomas uit de kernploeg vertrekken. Zij kozen voor het team van Peter Mueller, mede door de slechte sfeer in de ploeg van Van der Lende. Voor Carla Zijlstra was geen plaats meer.

Van der Lende kwam als gewestelijk trainster naar de kernploeg en dat viel haar niet mee, zo zei ze begin dit jaar in een vraaggesprek met deze krant: ,,In het gewest ben je de baas, maar in een kernploeg, met meiden die al zoveel gepresteerd hebben, is het een stuk lastiger om leiding te geven.''