Sigarenbandjes verzamelen via de muisknop

Beurzen en rommelmarkten zijn als vanouds de pleisterplaatsen voor verzamelaars. Geheel nieuwe jachtgronden bevinden zich op Internet. Online op zoek naar die bijzondere aanvulling op de verzameling.

Wie wel eens een verzamelbeurs heeft bezocht, zal wellicht hebben ervaren dat zo'n beurs een ware verschrikking kan zijn. Er wordt zó veel aangeboden dat het bijna onmogelijk is om net datgene te vinden wat een collectie compleet moet maken. En als het al gevonden wordt, is de prijs vaak hoog. Bovendien wemelt het er van de omvangrijke mannen met donkergetinte brillen die je als bulldozers omverduwen om bij een tafel te kunnen. Of, erger nog: over je heen leunen als je ergens staat te kijken. Een penetrante zweetlucht dringt je neus dan binnen. En dan we hebben het nog niet eens over de smalle gangpaden waarin het langzaam schuifelen is.

Aanstaand weekend vindt in Utrecht de grootste verzamelbeurs van Europa plaats. Verzamelaars met verzamelbeursvrees hoeven er dit jaar niet meer heen. Via Internet kunnen alle verzamelingen, van zeer alledaagse tot marginale, gecompleteerd worden. Op het web vinden we postzegels, ansichtkaarten, Hummels en sigarenbandjes, maar ook Charlie's Angels- en Sailor Moon-artikelen, sneeuwbollen en elpees van obscure popgroepen. En wie denkt dat het web bevolkt wordt door vooral Amerikaanse verzamelaars en dat typisch Nederlandse voorwerpen daarom moeilijk zijn te vinden, heeft het helemaal mis. Een kwartiertje speuren leverde behalve de obligate klompen, vinyl van Rob de Nijs en de Golden Earring op.

Verzamelen via Internet kan op verschillende manieren. Zo zijn er vele winkels die nieuw, maar ook tweedehands zeldzame spullen aanbieden. Daarnaast gaan steeds meer reguliere veilinghuizen online; binnenkort beginnen ze met Internetveilingen (www.christies.com en www.sothebys.com). En er komen op de digitale snelweg verschillende vraag- en aanbodtijdschriften voor waar kosteloos advertenties kunnen worden geplaatst. Het reguliere advertentieblad Via Via heeft zo'n service (www.viavia.nl) en het tijdschrift voor muziekverzamelaars, Smilin' Ears, ook (www.smilin-ears.com). Tweedehands! is een advertentiemedium dat uitsluitend op Internet bestaat (www.tweedehands.vuurwerk.nl). De vele internationaal georiënteerde fancommunities op Internet hebben eveneens volop gezocht- en gevraagd-rubrieken waar bewonderaars van de meest uiteenlopende fenomenen verwoed met elkaar ruilen en handelen.

Bovendien zijn er speciale verzamelnetwerken, zoals het populaire E-bay (www.ebay.com). Hier bieden surfers van over de hele wereld een keur aan bijzondere voorwerpen ter veiling aan. Bootlegs van Culture Club gaan er nog voor een redelijke prijs van de hand en het eerste singletje van Dolly Parton is er te vinden, alsook broodtrommels van de Partridge Family. Via het Nederlandse verzamelnetwerk Verzamelnet (www.verzamelnet.nl) is het ook mogelijk deel te nemen aan veilingen. Abonnees (abonneren is kosteloos) kunnen er advertenties zetten en voordat ze tot ruilen of kopen overgaan, chatten met andere liefhebbers van het verzamelen.

Surfers zijn enthousiast over de nieuwe wijze van verzamelen. ,,Ik dacht dat ik vast zat met mijn verzameling, maar de hele markt is nu weer open. Ik blijf nieuwe dingen vinden'', vertelt Jorma (25). Hij verkreeg een aanzienlijk deel van zijn collectie van platen, cd's, bootlegs en foto's van Cyndi Lauper, een zangeres die vooral begin jaren '80 succes oogstte, door te ruilen met fans die hij via Internet ontmoette, online winkels en veilingen. Op die manier kwam hij vooral bootlegs (concerten op tape) en Amerikaanse persingen tegen, die in Nederland nauwelijks verkrijgbaar zijn. Bang voor oplichting of verkeerde transacties is hij niet. Betalen gaat via creditcard, ouderwetse postwissels en het sturen van geld. De fansites zijn vaak hechte communities, zegt hij. Iedereen kent elkaar. En Internetverzamelnetwerken als E-bay hebben een `zwarte lijst' waarop namen voorkomen van personen die afspraken niet nakomen.

Maar ondanks het grote gemak van verzamelen via Internet zegt Jorma toch liever naar de reguliere platenbeurzen te gaan. ,,Niets is leuker dan snuffelen in bakken met de L en de single eruit trekken waar je al jaren naar op zoek bent. De kick en adrenaline van het vinden van een al lang gezocht object, gaat boven het in letterjes zien wat er is.'' En dat weegt blijkbaar op tegen de nadelen van een echte beurs zoals drukte, duwende mannen en onoverzichtelijkheid van het enorme aanbod.

Verzamelaarsjaarbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. 2.500 verzamelaars tonen speelgoed, munten, postzegels, poppen, et cetera. Onderdeel van de verzamelaarsjaarbeurs is de Mega Platen- en cdbeurs. Open: za 10-18u, zo 10-17u.

    • Lukas Keijser