`Shell moet meer doen in Ogoniland'

Shell moet meer doen aan de beschadigde infrastructuur in Ogoniland in Nigeria. Dit schrijft rapporteur Jehangir Sorabjee in zijn jongste VN-rapport. De huidige Shell-ontwikkelingsprojecten zijn te marginaal en zonder overleg met de betrokken gemeenschap ingesteld. Sorabjee vindt eveneens dat een onafhankelijk orgaan, in samenspraak met alle betrokken partijen, de ,,buitenproportionele milieuschade door de oliewinning in de Ogoni-delta'' moet onderzoeken. Shell heeft laten weten enkel akkoord te gaan als een dergelijk onderzoek de gehele Niger-delta beslaat en niet enkel Ogoni-land, schrijft Sorabjee. Ook wil de VN-rapporteur dat een onafhankelijk juridisch orgaan de schadevergoedingen aan boeren regelt wier land onherstelbaar is vernield door de oliewinning. (ANP)