Serviërs in Nederland

Gefrustreerd, boos en soms met een beetje begrip zien Serviërs in Nederland hoe de NAVO hun land bombardeert. ,,Ik heb gemengde gevoelens'', zegt Snezana Michailovic.

Ze verhuisde acht jaar geleden vanuit de Joegoslavische hoofdstad Belgrado naar Nederland, nota bene om zich bezig te houden met de integratie van Servië in Europa. ,,Het is een tragedie en surrealistisch om te zien dat Europa nu in oorlog is met Servië.''

Michailovic heeft ,,geen begrip'' voor de weigerachtige houding van de Joegoslavische president Miloševic. ,,NAVO-troepen in Kosovo zou een goed idee zijn. Kosovo is vroeger of later toch verloren voor Servië.'' Onder minder intellectuele Serviërs is de woede groter. Volgens de Servische Vriendschapsvereniging in Rotterdam heeft de NAVO geen enkel recht om Joegoslavië te bombarderen of troepen op het grondgebied te stationeren.

Leden van de vereniging, die zich bezig houdt met het ,,dichter bij elkaar brengen van de Servische gemeenschap in Nederland'', voorspellen oorlog. ,,De Eerste Wereldoorlog startte ook op de Balkan'', zei een van de leden tegen het persbureau ANP.

De Serviërs zeggen als één man achter president Miloševic te staan en bereid te zijn naar hun land te gaan als ze opgeroepen worden voor het leger.