Run op vliegtickets voor millennium

Wie de eeuwwisseling in het buitenland wil vieren moet opschieten. Het overgrote deel van de vluchten – ongeacht de bestemming – zit vol en veel luchtvaartmaatschappijen hebben de prijzen van tickets voor die periode sterk verhoogd.

Volgens een medewerkster van Arke Reizen in Rotterdam is de vraag naar vliegtickets voor reizen rondom het komende oud en nieuw onvoorstelbaar groot. ,,Voor vluchten naar weinig voor de hand liggende bestemmingen zijn zelfs de wachtlijsten al vol. Een vrouw die haar familie wilde bezoeken in Nicaragua kon geen enkel ticket meer krijgen, zelfs geen jaarticket voor 9500 gulden.'' Veel mensen hebben jaren gespaard om de eeuwwisseling door te brengen met familieleden in het buitenland. Surinam Airways voorziet grote problemen met het familiebezoek aan Suriname. ,,De wachtlijsten zijn vol en we zullen extra vluchten moeten inzetten om iedereen in Paramaribo te krijgen.''

De tickets van deze maatschappij worden duurder maar niet zo extreem als die van Air France, dat rond de eeuwwisseling waarschijnlijk 3250 gulden rekent in plaats van 1800 gulden nu. Luchtvaartmaatschappijen bieden doorgaans op elke vlucht een aantal goedkope stoelen; de rest wordt verkocht voor een hoger tarief. Veel maatschappijen verkopen geen goedkope plaatsen voor de komende feestdagen, omdat reizigers bereid zijn veel hogere prijzen te betalen. Volgens een medewerker van de reisorganisatie NBBS in Amsterdam geven mensen liever een paar duizend gulden meer uit dan dat ze thuis moeten blijven. Hij verkocht onlangs een ticket naar Nieuw Zeeland – dat normaal 2700 gulden kost – voor 5500 gulden. ,,Het allergrootste knelpunt is de terugvlucht'', zegt de medewerkster van Arke Reizen. ,,Bijna iedereen wil tussen 1 en 15 januari terug en daar is echt helemaal niets meer vrij. Volgens mij kan je maar beter thuisblijven met de eeuwwisseling.''